Animal Rights is woedend over de aanhoudende misstanden op eendenfokkerijen gelieerd aan Tomassen Duck-To. De dierenrechtenorganisatie reageert op nieuwe beelden die zijn gemaakt door onze collega’s van PETA. Hierop is te zien hoe verzwakte eenden op een Duitse eendenfokkerij aan hun lot worden overgelaten, of zonder verdoving de keel worden doorgesneden.

eendenfokkerijen
Zwakke dieren worden aan hun lot overgelaten | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

Undercover
In augustus bracht Animal Rights nog schokkende beelden naar buiten van een elf maanden durend onderzoek naar eendenfokkerijen in Hierden en Ermelo. Ook deze bedrijven zijn eigendom van of gelieerd aan Tomassen Duck-To. Animal Rights directeur Robert Molenaar:

“Alle eenden op de fokkerijen zaten onder de viezigheid omdat ze zich niet kunnen wassen. Daarnaast zagen we vele hulpbehoevende, zieke dieren die aan hun lot werden overgelaten.”

Bekijk hier de beelden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Net plofkippen
De dieren leven in dichte stallen en komen nooit buiten. Omdat ze geen toegang hebben tot open water kunnen de eenden natuurlijke gedragingen zoals zwemmen en snebberen niet vertonen. Daarnaast leidt het selectief fokken op snelle groei en hoog gewicht net als bij plofkippen tot bewegingsproblemen, hart-, lever- en longproblemen en vroegtijdige sterfte.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 8 miljoen eenden gehouden op circa 50 fokkerijen die voornamelijk op de Veluwe gevestigd zijn. Tomassen Duck-to is de spil in deze sector met een eigen broederij, slachthuis en samenwerkingsverband met eendenfokkerijen.

10.000 handtekeningen
Animal Rights is een petitie gestart voor een verbod op de eendenfokkerij. Deze petitie is inmiddels 10.000 keer getekend. Daarnaast roept het de supermarktketen PLUS op om geen eend meer te verkopen omwille van het dierenleed.

Teken de petitie hier.

Persbericht Animal Rights