VIER VOETERS roept voormalig tennisster op te stoppen met barbaars jachtfestijn 

Een trieste traditie, dat wordt de door ex-tennisster en zakenmagnaat Ion Țiriac georganiseerde ‘glamoureuze’ drijfjacht in Bâlc in noordwest Roemenië. Sinds 2005 wordt de start van het nieuwe jaar gekenmerkt door Tiriac’s uitnodiging aan vooraanstaande zakenrelaties en rijke vrienden voor dit barbaarse jachtfestijn.

Oproep jachtfestijn

De gastenlijst en de exacte datum worden strikt geheim gehouden want het evenement stuit ook binnen Roemenië op veel verzet. In 2013 werden circa 270 wilde zwijnen gedood waaronder veel jonge zwijntjes. Gabriel Paun, campagneleider van VIER VOETERS zegt over dit domme bloedbad:

“In een jacht met drijvers, waarbij het wild wordt opgejaagd en dan afgeschoten, zijn maar erg weinig schoten meteen fataal. Een dier wordt vaak drie of vier keer beschoten voor het is neergehaald. Vaak moet een dier een lange doodsstrijd leveren voordat het gevonden wordt of aan zijn verwondingen overlijdt.”

Net als vorig jaar waren ook dit jaar demonstranten van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS ter plaatse om vreedzaam actie te voeren tegen deze meedogenloze traditie. Onder het motto “Stop met Moorden, Ga Tennissen” speelden de activisten een partijtje tennis voor de hekken van het jachtterrein. De wilde zwijnen – verklede demonstranten – kondigden op grote spandoeken aan dat de jacht was afgelast.

“Helaas trekt dit evenement veel aandacht van de media. We weten niet wat Tiriac wil bereiken, maar de boodschap die de buitenwereld krijgt, is dat invloedrijke managers en politici plezier beleven aan geweld en doden. Door te protesteren willen we nogmaals een beroep doen op Tiriac en zijn jachtvrienden om hun bijeenkomsten ethisch verantwoord en geweldloos te houden”, zegt Paun.

De dierenwelzijnsorganisatie vraagt ook het Roemeense Ministerie van Milieu en Bossen om plezierjacht zonder voorbehoud te verbieden.

Tot nu toe zijn ongeveer 2.000 wilde zwijnen in dit soort drijfjachten gedood. Onder de genodigden zijn internationale gasten zoals Wolfgang Porsche (Porsche AG), Klaus Mangold (DaimlerChrysler) en Wolfgang Bernhard (Volkswagen).

Gasten op weg om bloedbad aan te richten - jachtfestijn
Gasten op weg om bloedbad aan te richten – Bâlc 2014

Persbericht Vier Voeters