Net als elders in Nederland zijn ook in Limburg gevaarlijke wegen voor de otter aangepakt door ARK Natuurontwikkeling en Waterschap Peel en Maasvallei. Bij beken onder gevaarlijke wegen zijn de wegen voorzien van een hekwerk en in de beken zelf zijn loopplanken aangelegd. Uit nader onderzoek blijken niet alleen otters gebruik te maken van deze aangelegde voorzieningen, maar ook bunzing, steenmarter en wezel.

Steenmarter - otterplanken
Steenmarter | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

In navolging van Overijssel, Friesland en Gelderland wordt nu ook Limburg ottervriendelijk gemaakt. De waterkwaliteit van beken en rivieren is verbeterd en de natuur in uiterwaarden en beekdalen is op veel plaatsen hersteld. Voor de Rijntakken en de Maas was nog wat extra werk noodzakelijk voor een veilige terugkeer van de otter.

Dankzij het drukke verkeer in Nederland worden veel otters overreden. Op zoek naar eten verplaatsen de dieren zich over grote afstanden, voornamelijk langs het water en over de oevers. Als het water onder een weg doorgaat, verkiest de otter vaak de weg bovenlangs, waardoor veel dieren worden doodgereden door het langsrazende verkeer. Uit onderzoek in de Weerribben/Wieden blijkt dat 80% van de otters sterft door het verkeer.

Daarom zijn 20 wegen veiliger gemaakt voor de otter. Dit kan heel eenvoudig en goedkoop door de aanleg van loopplanken onder bruggen, in combinatie met een hekwerk langs de weg.

Het laatste halfjaar zijn de aangelegde loopplanken onderzocht door Carin de Menger en Job de Bruin, beide stagiair bij ARK. Zij ontdekten dat de loopplanken al veel gebruikt worden door kleine marterachtigen als wezel en bunzing, maar ook door de steenmarter en de Amerikaanse nerts. Met behulp van een cameraval werd 37 keer een marterachtige waargenomen. De studenten hebben ook aangegeven op welke plaatsen faunapassages moeten worden aangebracht.

Niet alleen in Limburg is men goed bezig voor de otter, ook in Flevoland zijn onder de Larserweg otterplanken vervangen en geoptimaliseerd. Deze dieren zijn nakomelingen van het herintroductieprogramma van de Weerribben/Wieden en zijn zelfstandig richting Flevoland uitgezworven. Kruisingen van wegen met kleinere watergangen vormen een probleem in Flevoland. Hier gebruikt men vaak duikers. Deze zijn echter niet allemaal voorzien van loopplanken voor otters en andere dieren. De Larserweg is hierop een uitzondering en de duiker hier is al zeker tien jaar geleden aangelegd. Onderhoud is echter nodig. In samenwerking met de Provincie heeft Landschapsbeheer Flevoland een plan opgesteld om de planken te vervangen. Leden van de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging hebben dit project in maart jongstleden gerealiseerd.

Bronnen: WPM & Landschapsbeheer ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven