Eind juli zal een enorme verplaatsing van een kudde van 250 olifanten plaatsvinden in Malawi. De bewoners van het Liwonde Park gaan hun thuisbasis inruilen voor het Nationaal Park Kasungu. Zo krijgen de dieren een betere leefomgeving en kan de diersoort blijven groeien.

250 olifanten
250 olifanten verhuizen van reservaat om diersoort te redden| Foto: publiek domein

Samen met onder meer buffels, impala’s en waterbokken gaan de olifanten de oversteek maken. De kudde zal 350 kilometer afreizen om een geschiktere plek te bewonen. “Deze herlocatie is een belangrijke mijlpaal voor Malawi, dat een toonbeeld van uitmuntendheid is geworden voor het herstel van belangrijke beschermde gebieden”, vertelt directeur Brighton Kumchedwa van Department of National Parks and Wildlife (DNPW).

“We zijn verheugd om samen te werken met African Parks en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) om te investeren in de bescherming van de natuurlijke rijkdommen van wilde dieren, en om trots te zijn op de mensen in Malawi die bijdragen aan het succes van deze nationale parken, nu en in de toekomst.”

https://twitter.com/TourismMalawi/status/1539505358598811651

Mens-dierconflicten

Het Liwonde Park is omringd door dorpjes en gemeenschappen die steeds meer problemen krijgen met de wilde dieren. De hoeveelheid dieren die hier rondloopt wordt elk jaar groter. Het park is hierdoor niet meer in staat om de juiste en veilige plek voor dier en mens te bieden, waaronder voor de olifant. Om deze dieren de beste leefomgeving te geven hebben de drie organisaties ervoor gekozen om 250 van hen over te plaatsen naar een groter park.

Natuurlijke groei

Dit is niet de eerste keer dat zo’n grote verhuizing plaatsvindt. In 2016 legde een groep van 366 olifanten precies dezelfde route af. Cheeta’s, leeuwen en neushoorns konden hierdoor het Liwonde Park betreden. Zo blijft de natuur bewoond en beschermd en kunnen de diersoorten op een veilige plek in aantal groeien. De directeur van IFAW Malawi:

“IFAW werkt sinds 2015 aan het beëindigen van de stroperij. Toen we begonnen waren er nog ongeveer 50 olifanten over, tegen ongeveer 1.200 in de jaren zeventig. De stroperij is drastisch afgenomen en het aantal olifanten groeit, nu tot 120. Helaas is de populatie nog steeds te laag om levensvatbaar te zijn. De introductie van nog eens 250 olifanten uit Liwonde zal dat scenario veranderen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden