In totaal 316 soorten haaien, roggen, vleten en chimaera’s zijn nu bestempeld als ‘bedreigd’ of ‘met uitsterven bedreigd’. Dat is de conclusie van een nieuw verschenen rapport. De International Union for Conservation (IUCN) publiceerde het afgelopen donderdag.

haaiensoorten
Meer dan driehonderd haaiensoorten met uitsterven bedreigd | Foto: Hugo von Schreck/flickr

Grimmig

Dit is de eerste wereldwijde update sinds 2014, en het geschetste beeld is grimmig. 31 zoogdier- en vissoorten zijn uitgestorven. En meer dan driehonderd soorten haaien en roggen worden met uitsterven bedreigd. Hieronder vallen vier soorten hamerhaaien, vier soorten zee-engelen en de reuzenmanta. Ook zijn volgens het rapport alle zoetwaterdolfijnen ter wereld met uitsterven bedreigd. De organisatie die het rapport publiceerde, de IUCN, benadrukt dat overbevissing de grootste dreiging is voor zeedieren en vissen.

“Deze bevindingen zijn helaas te verwachten,” zei Andy Cornish over het rapport in een verklaring. Cornish is hoofd van het programma voor het behoud van haaien en roggen van het Wereldnatuurfonds. Hij hoopt dat dit rapport de alarmbellen doet rinkelen en dat overheden actie ondernemen om overbevissing van haaien en roggen tegen te gaan:

 “Als er geen actie ondernomen wordt, zal een golf van uitstervingen plaatsvinden. We moeten het moment pakken om dat te voorkomen.”

Sprankje hoop

Toch komt de IUCN met een sprankje hoop. De populatie van het grootste landzoogdier in Europa, de Europese bizon, groeit. In 2003 leefden 1800 dieren in het wild, in 2019 meer dan 6200. De Europese bizon werd in de jaren vijftig geherintroduceerd in het wild. Sindsdien zijn er meerdere campagnes geweest om de populatie te bevorderen. Volgens de IUCN zijn er nu 47 kuddes, waarvan de meeste in Polen, Wit-Rusland en Rusland. Maar ook in Nederland gaat het beter met de bizonpopulatie.

25 andere diersoorten kwamen ook op de lijst als ‘herstellend’. “Deze successen bewijzen dat de wereld ambitieuze doelen op het gebied van biodiversiteit kan stellen én bereiken,” zei Jane Smart, directeur van de IUCN, in een verklaring. Het behouden van de biodiversiteit kost moeite, maar is niet onmogelijk, zoals blijkt uit hoopgevende cijfers van herstellende populaties.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma