Van 12 maart t/m 22 november is in de National Geographic Focus Gallery van het Haagse museum Museon de fototentoonstelling Planet or Plastic – Samenwerken aan een duurzame wereld te zien. De expositie met zo’n zestig journalistieke, artistieke en wetenschappelijke foto’s van onder meer Jordi Chias, Justin Hofman, Jennifer Lavers en Richard John Seymour, vraagt aandacht voor de trieste effecten van onze omgang met plastic, maar laat ook mogelijke oplossingen zien.

Planet or Plastic
Plastic speelgoed in Chinese winkel | Foto (Planet or Plastic): Richard John Seymour

Plastic is zo alledaags geworden dat het gemakkelijk is onze afhankelijkheid ervan te vergeten. Deze spectaculaire en confronterende tentoonstelling ‘Planet or Plastic – Samenwerken aan een duurzame Wereld’ probeert daar verandering in te brengen door de wereldwijde plastic afvalcrisis te tonen en de aandacht te vestigen op mensen met innovatieve ideeën die werken aan oplossingen.

Planet or Plastic?

Naast journalistieke foto’s van productie en gebruik tot (zwerf)afval, zijn er artistieke foto’s waarmee kunstenaars attentie vragen voor de schaalgrootte en trieste effecten van onze omgang met plastic en foto’s van wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt het plastic probleem in kaart te brengen en van de zoektocht naar oplossingen voor de plasticvervuiling van de oceanen.

Planet or Plastic
Vrouwen in Bangladesh sorteren plastic flessen voor de recycling | Foto (Planet or Plastic): Randy Olson

Plasticvervuiling is een van de belangrijkste wereldwijde milieu-uitdagingen van onze generatie. Het is ook een probleem waar we allemaal iets aan kunnen doen. Positief beschouwd heeft plastic voor een revolutie gezorgd in de geneeskunde, heeft het reizen in de ruimte vergemakkelijkt, de houdbaarheid van vers voedsel verlengd, gezorgd dat we mensen die het dringend nodig hebben schoon drinkwater kunnen leveren en heeft het levens gered door de toepassing in airbags en helmen.

Planet or Plastic
Schildpad verstrikt in plastic spooknet | Foto (Planet or Plastic): Jordi Chias

Anderzijds zitten we opgescheept met zo’n 6,3 miljard ton plastic afval dat niet wordt gerecycled. Van de Noordpool tot de Zuidpool en het wateroppervlak tot op de zeebodem is in de oceanen plastic afval gevonden. Honderden soorten zeedieren zijn erin verstrikt geraakt, wat ook op ons en onze ecosystemen een negatieve invloed heeft. Met krachtige beelden maakt de tentoonstelling Planet or Plastic duidelijk dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen het gebruik van dit materiaal en de bescherming van onze wereld.

Planet or Plastic
Foto: Planet or Plastic

.
Bron:

  • Persbericht The Publicity Company