Gisteren heeft een ambtenaar van de gemeente Breda een hond bevrijd uit een auto. Het dier zat in de extreme hitte in een geparkeerde auto die ook nog eens in de volle zon stond. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Oververhitting
Foto: jaded one via Compfight cc

Wij mensen vinden het misschien heerlijk, dit zomerse weer. Maar voor veel (huis)dieren is het afzien met deze hitte.

Oververhitting kan voor (huis)dieren gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Honden en katten hebben bijvoorbeeld te weinig zweetklieren om hun lichaam goed te koelen. Het is daarom belangrijk maatregelen te nemen. Laat honden nooit achter in de auto! Ook niet met het raam op een kiertje. Temperaturen in de auto kunnen zó hoog oplopen, dat uw trouwe viervoeter komt te overlijden.

Wanneer heeft uw dier het te warm?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, voelt het het dier heet aan, ademt hij snel, wil hij vaak niet eten en is hij lusteloos. Honden kunnen gaan braken en vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Als u merkt dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Bij honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u dat doen door ze nat te maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik echter geen ijskoud water, want daardoor trekken de bloedvaten samen, waardoor het nog lastiger wordt voor het dier om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

©PiepVandaag.nl