Een nieuw rapport van WildAid laat zien dat hooggeplaatste stropers van neushoornhoorn in Zuid-Afrika nauwelijks gestraft worden voor hun daden. De stropers die worden gepakt in het land worden namelijk niet vervolgd of krijgen een veel te lage lage straf.

stropers in Zuid-Afrika
Hooggeplaatste stropers gaan vaak vrijuit | gmacfadyen via photopin cc

Het rapport van WildAid, een organisatie die zich focust op het reduceren van de vraag naar producten van wilde dieren, kwam vorige week uit. In het rapport worden talloze zaken genoemd waarbij rechtszaken worden geseponeerd en uitgesteld. Ook worden te lage boetes gegeven voor serieuze zaken. Opvallend genoeg zijn bij deze zaken vaak de professionele jacht, wild- en veterinaire industrie betrokken. Stropers die lager in rang zijn, worden daarentegen doodgeschoten of krijgen lange celstraffen. Peter Knights, CEO van WildAid zegt over de uitkomsten van het rapport:

“Al jaren zien we elite na elite in Zuid-Afrika het rechtssysteem ontduiken, ondanks het doden van neushoorns en de handel in hun hoorns. De corruptie, incompetentie en meegaandheid van het rechtssysteem mogen zo niet door gaan. Georganiseerde misdaad kan worden gestopt door leiders te stoppen, niet door alleen de knechten te bestraffen.”

Legaliseren export neushoornhoorn
Het rapport kwam niet lang nadat Zuid-Afrika besloot de binnenlandse handel in neushoornhoorn te legaliseren. En dit terwijl in Azië juist stappen zijn gedaan om de ivoorhandel tegen te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de prijs van ivoorproducten inmiddels met 50 % is gedaald. WildAid onderzocht de houding van mensen ten opzichte van ivoor. Zij vond dat er een grote daling is in het aantal mensen dat gelooft dat ivoor genezende krachten zou hebben. Zuid-Afrika zou alsnog roet in het eten kunnen gooien en de handel in ivoor weer laten opleven.

“Zoals we tragisch zagen met het legaliseren van ivoor, biedt het dekking, en doet het de vraag naar ivoor in feiten groeien in plaats van dalen. De legale handel in neushoornhoorn kan juist zorgen voor witwassing, waardoor neushoornstroperij toeneemt en het reduceren van de vraag wordt tegengehouden in landen die een positieve verandering doorgaan.”

Bron: WildAid ©Animals Today Nadine van Wissen