Het plan van Tanzania om eenmalig een voorraad van meer dan honderd ton ivoor te verkopen aan China en Japan is terecht niet in goede aarde gevallen bij natuurbeschermingsorganisaties.

Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant | Foto: Wikimedia Commons

Tanzania diende hiertoe een officieel verzoek in bij CITES, de organisatie van de VN die de internationale handel in beschermde dieren nota bene moet stoppen. Naast het ivoor wil Tanzania ook de verkoop van jachttrofeeën, huiden en levende dieren mogelijk maken. Het land is voornemens het geld wat verdiend wordt met de verkopen te gebruiken voor de bescherming en conservatie van de olifant.

In 2011 heeft men in Afrika bijna 24 ton aan illegaal ivoor in beslag genomen, meer dan twee keer zo veel als een jaar eerder. Volgens toezichthouder Traffic moeten er ongeveer 2500 olifanten hun leven hebben gegeven voor een dergelijke hoeveelheid ivoor. Ondanks dat 2011 een recordjaar met betrekking tot in beslag genomen ivoor was, dreigt 2012 dit record met gemak te verbreken.

Met name vanuit Kenia en Tanzania verlaat het ivoor het Afrikaanse continent, om via Maleisië met vervalste papieren naar China of Japan te worden verscheept. Ook komt export via de markten in Caïro voor, waar eveneens de eindbestemming China is. Volgens onderzoek van Traffic is de vraag naar ivoor in China sinds 2004 met 50% toegenomen (Bron).

Tanzania zou de voorraad via een zogenaamde ‘eenmalige verkoop constructie’ van de hand willen doen. De Environmental Investigation Agency (EIA) uit kritiek op dit onoverzichtelijke vergunningensysteem van CITES en noemt het gebrekkig. Volgens de directrice van EIA International Mary Rice werkt het huidige systeem stroperij en illegale handel juist in de hand.

“Het dumpen van meer dan honderd ton ivoor op de markt zal consumenten alleen maar verder in verwarring brengen over de al dan niet legale status van ivoor, en de vraag naar ivoor en dus de stroperij stimuleren.”

Hopelijk neemt Tanzania een voorbeeld aan Kenia dat vorig jaar vijfduizend kilo ivoor verbrandde, als boodschap aan stropers en de zwarte markt dat het land de illegale handel in ivoor niet tolereert. President Ali Bongo van Gabon deed afgelopen zomer hetzelfde.

Bron ©PiepVandaag.nl