Vandaag gaat een van de twee oudste ecoducten van Nederland, Terlet, aan de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn,  even open voor mensen. Boswachters vertellen tussen 11.00 en 15.00 over hoe dieren als edelherten en marters maar bijvoorbeeld ook hagedissen het ecoduct gebruiken.

ecoduct
Ecoduct | Foto: Wikimedia Commons

In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur en vooral bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om er voor te zorgen dat dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier over kunnen steken. In totaal zijn er ruim twintig wildviaducten in Nederland.

Terlet werd samen met het iets verderop gelegen wildviaduct Woeste Hoeve 25 jaar geleden geopend. Aanleiding was de snelweg die gerealiseerd werd tussen Arnhem en Apeldoorn, waardoor het voor dieren onmogelijk werd nog van de ene kant van de Veluwe naar de andere kant te gaan.

Vandaag zijn ook twee andere ecoducten voor mensen toegangelijk, namelijk de Jac. P. Thijsse over de A12, normaal bedoeld voor edelherten, dassen, boommarters, eekhoorns, hazelwormen en slangen, en de Huulshorst over de A28 ter hoogte van de Hierdensche Beek.

Bron: NOS ©PiepVandaag.nl