De Spaanse stad Zaragoza viert het éénjarig bestaan van de campagne ´Wij doen aangifte voor jou´. Het vorig jaar ingevoerde programma waar men anoniem per email dierenmishandeling kan melden, blijkt een groot succes. 

dierenmishandeling
63 meldingen van dierenmishandeling in Spaanse stad Zaragoza dankzij nieuwe campagne | Foto: Pixabay

Anonieme aangiftes

Sinds het begin van de campagne ´Wij doen aangifte voor jou´ zijn er honderden meldingen gedaan in Zaragoza, waarvan minstens 63 meldingen zijn behandeld door de lokale autoriteiten. De tips komen anoniem per email met alle veiligheidsgaranties binnen bij het gemeentelijke centrum voor dierenbescherming (CMPA) van Zaragoza, waar elke zaak apart aandacht krijgt en indien nodig wordt doorverwezen naar de SEPRONA (milieu-en dierenpolitie-eenheid) lokale of nationale politie. Uiteindelijk beslissen deze entiteiten over welke handeling nodig is.

Dierenmishandeling

Spanje bestrijdt met alle macht het nog steeds veel voorkomende dierenleed in het land. Zaragoza hoopt met de succesvolle campagne een eind te maken aan dierenmishandeling in de regio. Meldingen die anoniem binnenkomen bij de CMPA gaan meestal over de verwaarlozing en opsluiting van huisdieren. In april is er een kat aangetroffen die in een sporttas was achtergelaten bij de poort van een school. Het dier had sporen van aanrijding en is overleden. De SEPRONA heeft twee mannen aangehouden in verband met deze zaak.

Wij doen ook aangifte voor jou in Nederland

(Huis)dieren in ons land zijn ook gebaat bij een e-mailadres waar anoniem meldingen kunnen worden gedaan om hen te redden uit een nare situatie. Mensen durven vaak geen meldingen te doen, om conflicten te vermijden.  Meld bij voorkeur dierenleed bij meldpunt 144. Wil je dit anoniem doen? Dan kun je contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem of bellen naar 0800-7000.

Bronnen:

©Animalstoday.nl Jennie Cools