Maar liefst 30 proefhonden en 40 proefvarkens kunnen elk moment ingezet worden in terminale dierproeven aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Animal Rights roept de universiteit op om de proefdieren vrij te laten. Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights: “We maken ons ernstig zorgen om het leven en welzijn van de honden en varkens. Er wordt namelijk hartfalen opgewekt, wat zorgt voor stress, angst en pijn bij de proefdieren.”
Foto Credit: Neil T via Compfight cc
Foto Credit: Neil T via Compfight cc
Wegwerphonden
Uit de niet technische samenvattingen van de Brusselse dienst van Leefmilieu blijkt dat de ULB in de aankomende jaren maar liefst 30 honden en 40 varkens wil gebruiken als proefdier . De onderzoekers zijn van plan om bij proefhonden door middel van chirurgische technieken de druk in de longslagaders te verhogen. Dit resulteert in hartfalen omdat het bloed dan niet meer goed naar de longen rondgepompt kan worden. Na afloop worden de honden gedood.
Dr. André Menache is dierenarts, directeur van Antidote en deskundige van het Deontologisch comité. Hij zal op 3 mei als gastspreker optreden tijdens een conferentie aan de ULB rond het thema dierproeven en alternatieve methoden. Dr. Menache is zeer kritisch over het gebruik van honden en varkens als proefdier aan de universiteit:
“De fysiologische verschillen tussen mens en dier zijn dermate groot dat de resultaten amper te vertalen zijn naar de menselijke situatie. Bovendien zijn deze dierproeven zeer pijnlijk voor de betrokken dieren. De proefhonden worden gereduceerd tot wegwerphonden. Opgebruiken en weg ermee.”
Verzwakte biggetjes
Behalve honden worden ook varkens gebruikt voor het onderzoek naar long- en hartziekten. Bij piepjonge biggen van 18 dagen oud wordt ‘shunting’ toegepast. Hierbij worden bloedvaten doorgesneden en weer aangesloten op het vaatstelsel van de longen. Hierdoor wordt de bloeddruk in de longslagaders verhoogd. Door de verhoogde druk krijgt het hart het zwaar te verduren. Na zes maanden treedt hartfalen op. De biggetjes zijn intussen opgegroeid tot jongvolwassen varkens. De onderzoekers voorzien dat 20% van de aangevraagde biggen al voor het einde van de experimenten zal sterven vanwege de zware chirurgie en de verwikkelingen die kunnen optreden bij hartfalen. De overige dieren worden na afloop gedood.
Animal Rights roept de ULB op om direct te stoppen met deze dierproeven. Nadine Lucas:
“We bieden opvang aan voor de beagles en varkens die nu opgesloten zitten in het proefdiercentrum van het ULB. Wij willen de dieren daar zo snel mogelijk uit hebben.”
Persbericht: Animal Rights

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.