Een vrachtwagen met 53 honden is onderweg naar het slachthuis onderschept op het Indonesische eiland Java. Een vermeende handelaar in hondenvlees is gearresteerd.

slachthuis
53 honden op weg naar slachthuis Indonesië gered | Foto: Humane Society International

Hondenvlees

Ondanks dat de consumptie van hondenvlees niet geliefd is bij Indonesiërs, kampt het land met een illegale handel in dit type vlees. Sinds 2016 strijdt de dierenwelzijnsorganisatie Dog Meat Free Indonesia (DMFI) voor het einde van de gruwelijke handel in honden- en kattenvlees. Ricky Gervais en verschillende andere internationale beroemdheden maken deel uit van deze campagne.

In Sukoharjo, Java, infiltreerde de politie in de illegale hondenvleeshandel. De verdachte handelaar is vermoedelijk al 20 jaar actief in het handelen en slachten van honden. Hij wordt verdacht van het transporteren van honderden honden per maand. Bovendien slachtte hij ongeveer 30 honden per dag. Vaak sterven de dieren al onderweg door een hartaanval, uitdroging of verwondingen tijdens het vangen of vervoeren.

Jankende hondjes met gesnoerde bekken

Bij de politie-inval waren ook vertegenwoordigers van DMFI aanwezig om de honden te redden en te kalmeren. De uitgemergelde honden zaten uitgehongerd, uitgedroogd en jankend van angst in jute zakken. Bovendien troffen ze alle dieren aan met dichtgesnoerde bekken, dichtgebonden met touw en kabelbinders. Sommige hadden nog een halsband om. De meeste honden waren nog geen jaar oud. Een van de hondjes heeft de beangstigende reis niet overleefd.

Dat er honden tussen zaten met halsbanden om, laat zien dat er op het eiland zomaar huisdieren van de straat worden geplukt om te verhandelen als vlees. De geliefde viervoeters zullen naar alle waarschijnlijkheid niet herenigd worden met hun (adoptie)familie, daar het onduidelijk is waar hun thuis is, maar ontvangen veterinaire hulp en worden ondergebracht bij andere families.

Lola Webber, vertegenwoordiger van DMFI:

“Mijn hart bonsde, toen we dichterbij de vrachtwagen kwamen, want ik kon het gejank van de honden al horen. Daarna zag ik hoe ze vastgebonden zaten in zakken met hun muilkorven strak dichtgebonden met draad.”

https://twitter.com/AnimalFriendsYK/status/1464056565837615107

78 honden onderschept

Vorige maand is een andere handelaar in hondenvlees veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf en kreeg daarbij een boete van bijna 9.000 euro, nadat hij betrapt was op het transporteren van 78 honden voor slachting en consumptie. De Indonesische overheid en verschillende dierenwelzijnsorganisaties hopen dat deze bestraffing een sterk signaal geeft aan andere handelaren in honden- en kattenvlees.

Eerste Indonesische veroordeling voor handel in hondenvlees

Ziektes

Door het wegrukken van honden van de straat, is er geen enkele controle over de gezondheid van de dieren. Indonesië kampt met rabiës en heeft om die reden een strenge regelgeving om dit probleem zo veel mogelijk te reduceren. De illegale handel in honden vormt daarom eveneens een bedreiging voor de volksgezondheid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools