Dierenbeschermingsgroepen in Zuid-Korea hebben hun krachten gebundeld om 50 honden te redden van euthanasie op een hondenvleesboerderij in de stad Yongin, ten zuiden van de hoofdstad Seoul. De fokkerij werd door de autoriteiten gesloten. De boerderij handelde in strijd met de nationale wet op de dierenbescherming.

50 honden gered van euthanasie op hondenvleesfokkerij in Zuid-Korea
50 honden gered van euthanasie op hondenvleesfokkerij in Zuid-Korea | Foto: Humane Society International

De vier boeren die werkzaam waren op de hondenvleesboerderij, hadden het terrein verlaten na een sloopbevel van plaatselijke ambtenaren. De honden zaten nog steeds opgesloten in hun kooien. Zelfs terriër ‘Tiny Tim’, een hond van een van de boeren, werd achtergelaten. De organisaties Humane Society International Korea, LIFE, KoreanK9Rescue en Yongin Animal Care Association kwamen in actie en werkten samen met de plaatselijk autoriteiten om de honden te redden die waren achtergelaten in het voormalig hondenslachthuis.

50 honden gered

De reddingswerkers troffen de honden aan in kale metalen kooien zonder water of goed voedsel. Alle honden, waaronder de hondenrassen jindo’s en mastiffs die in de industrie bekend staan als ‘vleeshonden’, worden behandeld door een dierenarts en krijgen vaccinaties. Uiteindelijk zullen zij naar de tijdelijke opvangcentra van Humane Society International (HSI) in Canada en de Verenigde Staten worden gevlogen voor een liefdevol thuis. Campagneleider HSI Korea, Nara Kim, zegt in een verklaring tegen World Animal News:

“Deze inspanningen laten zien hoeveel passie er in Zuid-Korea is om een einde te maken aan de hondenvleesindustrie. Deze honden waren in een erbarmelijke staat, mager en bang en leefden in vreselijke omstandigheden. Ik vind het verschrikkelijk om te bedenken hoeveel honden daar het leven hebben gelaten.”

50 honden gered van euthanasie op hondenvleesfokkerij in Zuid-Korea
50 honden gered van euthanasie op hondenvleesfokkerij in Zuid-Korea | Foto: Humane Society International

Strak opgekruld en trillend in kooi

Veel van de honden waren ondervoed, hadden pijnlijke huidaandoeningen en zere voeten omdat zij op de vloer van de draadkooien stonden. Sommige van hen hadden ook onbehandelde hoofd- en oorwonden opgelopen. Een deel van de dieren was extreem bang voor mensen. Deze honden zaten strak opgekruld en trillend in hun kooi. Sommige van de honden zaten in een kooi naast dieren die werden geslacht. Zij waren getraumatiseerd door het kijken en horen hoe de andere honden werden gedood. Voorzitter van LIFE, In-Seob Sim zegt:

“Het is 30 jaar geleden dat de wet op de dierenbescherming in Korea werd ingevoerd, maar nog steeds worden zoveel dieren niet goed beschermd. Overheidsfunctionarissen moeten beleid maken en uitvoeren om het slachten van honden voor voedsel te verbieden. We moeten deze ellende niet langer op toekomstige generaties honden afschuiven.”

50 honden gered van euthanasie op hondenvleesfokkerij in Zuid-Korea
Sommige honden zaten strak opgekruld en trillend in hun kooi | Foto: Humane Society International

Twee miljoen honden op hondenvleesfokkerijen

In heel Zuid-Korea worden naar schatting twee miljoen honden gehouden op hondenvleesfokkerijen. In dit land elektrocuteren de boeren de honden meestal. In andere Aziatische landen worden honden opgehangen, doodgeknuppeld of levend gekookt. In Zuid-Korea wordt hondenvlees voornamelijk gegeten tijdens Bok Nal, de heetste dagen van de zomer. Volgens HSI eten de meesten mensen in Azië geen honden of katten. De dieren worden voornamelijk geconsumeerd door oudere Aziatische mannen die geloven in gezondheidsvoordelen van het vlees. Oprichter van KoreanK9Rescue, Hyun Yu Kim zegt:

“Het is belangrijk dat al deze honden de kans krijgen op een nieuw leven in plaats van geëuthanaseerd of gedood te worden in het slachthuis. Er zijn nog steeds veel honden die gefokt worden voor vlees en die nog steeds lijden. We vragen daarom dringend hulp aan de regering om wetten in te voeren die de handel in hondenvlees verbieden en de vleeshonden te beschermen.”

 

Geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen

Groot deel voorstander verbod hondenvlees

HSI Korea heeft inmiddels 17 hondenvleesboerderijen in het land gesloten. De organisatie voert campagne voor wetgeving in het land om een einde te maken aan de handel in hondenvlees. Uit een recente opiniepeiling die in opdracht van HSI Korea is uitgevoerd door Nielsen, blijkt dat er een grote steun is voor een verbod op handel in vlees van honden. Uit deze peiling blijkt dat 84 procent van de Zuid-Koreanen geen hondenvlees eet of niet wil eten en 59 procent is voorstander van een wettelijk verbod op hondenvlees.

Bronnen:

#GNvdD: Groot hondenvleesveilinghuis in Zuid-Korea sluit na onderzoek

©AnimalsToday.nl Jane Sauer