Gisteren hebben Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer van Animals Today ruim 33.000 handtekeningen tegen de jacht met galgo’s en podenco’s aangeboden aan de Spaanse Consul van Culturele Zaken bij de Spaanse ambassade in Den Haag. De petitie, die de Spaanse overheid oproept tot een verbod op de jacht met galgo’s en podenco’s, werd uit naam van Animals Today, Dutch Galgo Lobby, Greyhounds Rescue Holland en Greyhounds in Nood Nederland aangeboden.

galgo's
Karen, Monique, Estefania en galgo Mirta met 33.000 handtekeningen tegenover de Spaanse Ambassade in Den Haag

De delegatie van Animals Today heeft uitgebreid met de consul gesproken. Hij deelt onze zorgen over de jacht met galgo’s en podenco’s en de behandeling van deze prachtige honden in Spanje en zal de handtekeningen doorsturen naar het betreffende ministerie in Spanje.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Spaanse overheid
Vanmorgen heeft de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA de petitie aangeboden aan het Spaanse parlement in Madrid, bij de Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Milieu, inclusief een videoboodschap van Europarlementariër Anja Hazekamp. Diverse belangrijke Spaanse media berichtten vandaag over het feit dat er vanuit Nederland handtekeningen zijn verzameld om het einde te vragen van de misstanden van de jacht met galgo’s en podenco’s in Spanje. Silvia Barquero, voorzitter van PACMA:

“We bedanken de Nederlandse burgers voor hun steun om de wetgeving in Spanje omtrent de behandeling van galgo’s.”

Laura Duarte, vertegenwoordiger van PACMA:

“De Spaanse overheid zou zich moeten schamen om het beeld dat wij geven als land dat ongevoelig is voor genormaliseerd dierenleed. We kunnen het niet toestaan dat de liefhebberijen van een kleine groep mensen een barbaars beeld van Spanje genereert tegenover Europa. PACMA zal doorgaan met samenwerken met al die landen die ons standpunt begrijpen en die een modern Spanje wensen.”

galgo's
De delegatie van PACMA met 33.000 handtekeningen bij de Spaanse overheid

Europees Parlement
Vorige week werd op initiatief van Hazekamp onze documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ vertoond in het Europees Parlement. De documentaire, gemaakt door Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer, brengt op indrukwekkende wijze de mishandeling van galgo’s – Spaanse windhonden – in beeld.

Verschillende Europarlementariërs, waaronder de Spaanse Lola Sánchez (Podemos) en de Duitse Stefan Eck (onafhankelijk) waren aanwezig bij de vertoning.  Daarnaast werd de filmvertoning bijgewoond door vertegenwoordigers van Dutch Galgo Lobby, Greyhounds in Nood Nederland en Greyhounds Rescue Holland.

galgo's
Vertoning ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ in Europees Parlement | Foto: AnimalsToday.nl

In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje, waar ze met reddingsgroepen, opvangcentra en ‘galgueros’ (jagers) spreekt over het lot van galgo’s.  Soeters ontmoet Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven.

Anja Hazekamp:

“De vertoning van deze beelden in het Europees Parlement is belangrijk om de bewustwording en de urgentie van de misstanden met Spaanse galgo’s te vergroten. Het is een schande dat dieren vandaag de dag nog steeds op dusdanig barbaarse wijze worden behandeld in Europa. We blijven de beleidsmakers in Brussel én de Spaanse regering onder druk zetten met acties als deze, totdat zij eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan de mishandeling van galgo’s.”

In Spanje zijn er 190 duizend galgueros die met galgo’s op hazen jagen. Het leven van de honden is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld. Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n vijftigduizend galgo’s gedumpt en/of mishandeld. Podenco’s wacht hetzelfde lot. De honden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht, waar ze meestal na tien dagen worden gedood.

galgo's
Karen Soeters met galgo Mirta tegenover de Spaanse Ambassade in Den Haag met 33.000 handtekeningen

Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingsstations af om zoveel mogelijk jachthonden te redden. Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten, waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje. Karen Soeters:

“Het is fantastisch dat we op deze manier aandacht hebben kunnen vragen in het Europees Parlement voor het vreselijke lot van de Galgo’s. Het is zo belangrijk dat er vanuit de politiek druk wordt uitgeoefend op de Spaanse regering om deze gruwelijke misstanden te stoppen. Ik ben er trots op dat we samenwerken met organisaties in Nederland en Spanje om ons samen sterk te maken voor deze honden.”

We willen iedereen ontzettend bedanken voor het steunen van onze petitie tegen de wrede jacht met galgo’s en podenco’s. Zonder jullie handtekening was dit niet mogelijk geweest. We hopen dat er heel snel een einde komt aan het leed van deze dieren.

©AnimalsToday Monique van Dijk Armor & Estefanía Pampín Zuidmeer