Vogelliefhebbers in de Verenigde Staten zagen na lange tijd weer flamingo’s over het Amerikaanse land trekken. Tot ongeveer 1900 trokken deze vogels van de Bahama’s regelmatig naar Florida Bay, maar tegenwoordig zijn flamingo’s die in Noord-Amerika loslopen ‘verdacht’. De enige reden waarom ze daar kunnen zijn, is omdat ze mogelijk ontsnapt zijn uit volières of dierentuinen. Of toch niet?

Flamingo's
Na 100 jaar trekken er weer flamingo’s over de VS | Foto: publiek domein

Het is daarom een vreemde verschijning dat er flamingo’s te zien zijn in meerdere staten van de VS. Heel Florida, Alabama, Zuid- en Noord-Carolina, Ohio, Tennessee én Virginia zijn kennelijk een tijdelijk thuis geworden voor de vogels. De reden is alleen geen ontsnapping, maar de vogels zijn uit koers geraakt door orkaan Idalia.

Flamingo’s en orkaan

Volgens experts waren de vogels aan het reizen tussen Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Maar toen de storm toesloeg, moesten ze uitwijken naar het noorden. Veel Amerikanen waren enthousiast om ze heel even te kunnen zien voordat ze terugreizen naar hun geboorteland. Dit gebeurt immers niet vaak, en dat bleek aan de vele cideo’s en foto’s die circuleerden over het internet.

De flamingo kwam oorspronkelijk ook voor in Floria, tot ongeveer 1900. Het dier verdween uit dit gebied na overbejaging voor hun vlees, eieren en de verenindustrie, waardoor ze vrijwel uitgeroeid werden.

Het gaat goed, maar “geef ze ruimte”

Bij Seaside Seabird Sanctuary, een opvangcentrum voor vogels, werd een geredde flamingo binnengebracht. Het team onderzocht de vogel en verwachtte dat er nog veel meer dieren binnen zouden komen. Dit bleek gelukkig niet het geval, en de flamingo was in goede conditie, alleen uitgeput. Seaside Seabird Sanctuary:

“We zijn begonnen met ondersteunende zorg en hebben [andere hulporganisaties] geraadpleegd om ervoor te zorgen dat de vogel de hoogste kwaliteit van zorg krijgt. We hopen dat onze roze vriend zo snel mogelijk herenigd kan worden met een van de zwermen en slechts een kort verblijf bij ons nodig heeft.”

“Stormen zoals orkaan Idalia hebben de neiging om ongewone soorten naar ons gebied te brengen, en het is waarschijnlijk dat de zwermen flamingo’s die in ons gebied zijn gezien uit Cuba kwamen,” vertelt Seaside Seabird Sanctuary.

“Het is het beste om deze vogels zoveel mogelijk ruimte te geven en ze niet te storen of op te jagen. Het is onduidelijk hoe lang ze in ons gebied zullen blijven, dus geniet op een ethisch verantwoorde manier van deze kans!”

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk