Blog Post

Buitenland, Kort, Nieuws

100 honden gered uit illegale kennel Spanje 

Tijdens een campagne om dierenmishandeling en stroperij bij de jacht op galgo’s (windhonden) te bestrijden, is een illegale kennel met honderd honden ontmanteld op een boerderij in Parla, een gemeente in de Spaanse regio Madrid. De dieren zijn in een zeer verwaarloosde staat aangetroffen.

100 honden
100 honden gered uit illegale kennel Spanje | Foto: publiek domein

Dierenmishandeling

De Spaanse natuurbeschermingsdienst (Seprona) deed in samenwerking met de politie, het ministerie van Sociale Rechten en de gemeenteraad van Parla, onderzoek naar dierenmishandeling in de omgeving. Na een tip over een eigenaar van een boerderij die een illegale kennel zou houden, zijn er tijdens een eerste inspectie in september honderd honden in een erbarmelijke toestand aangetroffen. Het gaat voornamelijk om wind- en jachthonden. Vele van hen waren ondervoed en zeer ziek.

Ziektes

Bij een latere inspectie die afgelopen zondag plaatsvond, werd het onderzoeksteam vergezeld door veterinaire technici van het directoraat-generaal van dierenrechten van het ministerie van Sociale Zaken en het tweede vicevoorzitterschap van de Spaanse regering. Uit hun onderzoek bleek dat veel honden leden aan verschillende ziektes en nalatigheid. Onder de zieken werden gevallen van natte dermatitis (huidontsteking), ernstige parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) en otitis (oorontsteking) vastgesteld. Veel dieren hadden naast ontstekingen ook last van interne en externe parasieten. Deze verwaarlozing en ziektes hadden voorkomen kunnen worden door de honden tijdig van veterinaire zorg te voorzien.

Door de afwezigheid hiervan, hebben de dieren onnodig veel pijn en stress geleden. Vijf puppy´s van de kennel zijn uiteindelijk overleden aan de gevolgen van deze ziektes. De eigenaar van de illegale kennel is om deze reden gearresteerd voor dierenmishandeling en de kennel is gesloten. Het misdrijf dat de man heeft begaan, kan naar de Spaanse wet bestraft worden met een maximale gevangenisstraf van 1 jaar.

Het directoraat-generaal van dierenrechten twittert:

“We hebben samen met Seprona en het departement van dierenwelzijn van Parla actie ondernomen om meer dan 100 ondervoede en mishandelde honden te bevrijden uit een illegale kennel in de stad. We blijven eraan werken om te voorkomen dat deze activiteiten ongestraft blijven.”

‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of mishandeld.  Animals Today maakte een documentaire over de Spaanse galgo. In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

jachthonden
Foto: AnimalsToday.nl

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefania Pampin Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.

Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’. Zet de ondertiteling in het Nederlands aan door rechtsonder in het scherm op CC te klikken:

Bronnen:

Start hazenjacht met galgo’s in Spanje

©AnimalsToday.nl Jennie Cools

Gerelateerde berichten

1 Comments

  1. Jules Vismale

    Het is trouwens al jarenlang bekend dat men in Spanje niet altijd even goed met dieren omging, denk maar aan stierenvechten, jonge tijgers en apen die op de foto gingen met domme toeristen terwijl die dieren meestal onder de drugs zaten, het verwaarlozen van honden enz.! Hierdoor kreeg Spanje uiteindelijk zo’n slechte naam dat ze daar wel verplicht waren iets tegen te gaan ondernemen!

Reageren is niet meer mogelijk.