Vannacht zijn bij een stalbrand in Lierop, Noord-Brabant, zeker duizend varkens om het leven gekomen. Rond middernacht brak de brand uit. De brandweer verklaarde de stal met daarin de dieren al snel als “verloren” en zette in op de ernaast gelegen stal. Om 4 uur was de brand onder controle.

Varkens
1.000 varkens omgekomen bij stalbrand | Foto: publiek domein

In Nederland zijn de afgelopen acht jaar meer dan een miljoen dieren bij stalbranden omgekomen. Dat bevestigt onze eigen berichtgeving en nu ook onderzoeksplatform Investico. Opvallend daarbij is dat er verhoudingsgewijze veel vaker brand is in megastallen dan bij reguliere veehouders en dat het aantal slachtoffers afgelopen jaren fors toenam.

Tussen 2016 en 2019 zijn maar liefst 2,5 keer zoveel dieren levend verbrand als in de vier voorgaande jaren. In de periode 2012 tot 2016 vonden (voor zover bekend) ruim 285.000 dieren de dood door een stalbrand, aldus Investico. In de periode erna gaat het om maar liefst 735.000 dieren. Ook het aantal dieren dat door verstikking om het leven komt neem schrikbarend toe. In totaal stierven bij zes stalbranden 150.000 dieren door verstikking.

Meer branden in megastallen, steeds meer slachtoffers

In 2012 brandden in totaal 21 stallen af; in 2019 ging het om 41 stallen. Volgens het onderzoeksplatform branden relatief meer megastallen af omdat er steeds meer van dit soort stallen bijkomen. Daarbij blijkt dat de brandveiligheidseisen voor deze dierenfabrieken achterblijven.

Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.