Volgens Moon Jae-in, president van Zuid-Korea en tevens hondenliefhebber, is de tijd gekomen om te stoppen met de traditie van het eten van hondenvlees. Meer en meer Koreanen verruilen tegenwoordig het vlees op hun bord voor het gezelschap van deze trouwe viervoeters.

Zuid-Korea overweegt verbod op hondenvlees
Vleeshonden in Zuid-Korea | Foto: Humane Society International HSI

Volgens bronnen uit Jae-ins bestuur heeft de vertrekkende president het gesprek geopend over het mogelijk verbieden van het eten van hondenvlees. Het eten van hondenvlees is al heel lang een traditie in Zuid-Korea, maar is de afgelopen decennia door internationale kritiek onder vuur komen te staan.

Een vergane traditie

Er worden per jaar in Zuid-Korea ongeveer een miljoen honden gegeten, maar dit wordt steeds minder doordat Zuid-Koreanen honden steeds meer als gezelschap in plaats van voedsel zijn gaan zien. Honden zijn in de afgelopen twee decennia ontzettend belangrijk geworden als huisdieren: inmiddels hebben al bijna vijftien miljoen Zuid-Koreanen een hond. De invloed vanuit het buitenland heeft hoogstwaarschijnlijk ook een grote rol gespeeld in de toenemende afkeer voor het consumeren van hondenvlees.
.

#GNvdD: Groot hondenvleesveilinghuis in Zuid-Korea sluit na onderzoek

.
Daarnaast krijgen de verschrikkelijke omstandigheden op hondenboerderijen steeds meer aandacht in de Zuid-Koreaanse media, waardoor velen tegenwoordig de traditionele Zuid-Koreaanse hondensoep ‘bosintang‘ laten liggen. De huidige wetten die dierenrechten bewaren, zorgen er alleen voor dat honden en katten niet meer op wrede wijze behandeld mogen worden, maar de slachting is nog steeds bruut: vaak worden de dieren opgehangen of geëlektrocuteerd. Vroeger werden de honden weleens geslagen om hun vlees malser te maken, maar dit is tegenwoordig gelukkig verboden.

Zuid-Korea overweegt verbod op hondenvlees
Bosintang – soep met hondenvlees | Foto: Kbarends/Wikipedia CC BY-SA 3.0

Een jaar geleden schreef AnimalsToday dat 84 procent van de Zuid-Koreanen verklaart geen hondenvlees te (zullen) eten, en dat 59 procent een verbod steunt. Vooral de jongere generaties willen er niks meer van weten, en ook dierenrechtenorganisaties vechten al jarenlang hard om een verbod te bewerkstelligen. Volgens kenners van de Zuid-Koreaanse samenleving lijkt de tijd dan ook rijp voor een officieel verbod. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker wijst erop dat het tegenwoordig zelfs al lastig is om een restaurant te vinden waar ze nog hondenvlees serveren.

Reacties Zuid-Korea

Volgens een woordvoerder van de premier Kim Boo-Kyum heeft de president tijdens hun wekelijkse overleg aan de premier gevraagd of het ‘niet eens tijd wordt om het verbieden van het eten van hondenvlees te overwegen?’ Moon Jae-in heeft zelf meerdere honden rondlopen in het presidentsgebouw, waaronder een hond die hij heeft gered nadat hij president werd.
.

Zuid-Korea: Dier van ‘ding’ naar wezen met gevoel

.
Hoewel er nog geen concrete plannen zijn gemaakt, heeft de opmerking al veel teweeg gebracht. Naar aanloop van de presidentsverkiezingen volgend jaar sloten kandidaten van de progressieve Democratische Partij zich massaal aan bij de uitspraak van Moon Jae-In. Provinciegouverneur Lee Jae-myung belooft om voor een verbod te vechten als hij gekozen wordt als president. Hij noemt het verbod:

…een logische maatregel die ik van harte welkom… Dierenwelzijn is mensenwelzijn. Samen met onze huisdieren maken we een gelukkig land.”

Ook voormalig minister van Justitie Choo Mi-ae verklaart dat ze al sinds haar jeugd walgt van het idee van het eten van honden. Ze vindt dan ook dat het niet past in een ontwikkelde samenleving en dat een verbod op zijn plaats zou zijn. En zelfs de favoriete kandidaat van de conservatieve partij PPP Yoon Seok-youl zegt inmiddels dat hij als hondeneigenaar een verbod logischerwijs zou steunen. Grote kans dus dat hondenvlees in Zuid-Korea voorgoed van het menu verdwijnt.

Bronnen:

#GNvdD: 65 honden gered na sluiting hondenslachthuis in Zuid-Korea

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner