Deze week (van 9 tot 15 juni) is het Zero Plastic Week: zo’n tienduizend deelnemers mogen in deze week geen nieuw plastic kopen. Het initiatief wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en heeft tot doel mensen meer bewust te maken van het probleem dat plastic oplevert.

Plastic tassen Zero Plastic Week

Vera Aarden, medeoprichtster van het initiatief:

“Een plastic zak die we gemiddeld 15 minuten gebruiken, kan 500 jaar in het milieu blijven bestaan. Dit is een bizarre verhouding.”

Plastic komt grotendeels uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De zogenaamde plastic soep neemt dagelijks in omvang toe.

Deelnemers van de Zero Plastic week mogen de hele week géén nieuw plastic aanschaffen, maar ze mogen wél gebruik maken van plastic dat ze al hebben, zoals bijvoorbeeld een tandenborstel, boterhamzakjes, etc. Maar als deze producten opraken, worden de deelnemers geconfronteerd met een uitdaging! Dit geldt ook voor levensmiddelen die worden verpakt in plastic. De initiatiefnemers willen op deze manier mensen bewust maken, en tegelijkertijd de consumptie van plastic verminderen.

De hele week vinden er activiteiten plaats in het kader van Zero Plastic Week. Er worden verschillende Clean-ups georganiseerd op 15 juni, waaronder Zwerfafval oprapen in Den Haag met Vuil Raap Troep en Beach Clean-up in Zandvoort aan Zee.

Op 17 juni wordt de petitie voor behoud en uitbreiding van statiegeld aan de Tweede Kamer aangeboden door Recycling Netwerk en Stichting Ons Statiegeld

Voor meer informatie over Zero Plastic Week, klik hier.

Bron: Zero Plastic Week ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor