In het duinreservaat bij Bergen in Noord-Holland is deze maand een zeer zeldzame vlinder aangetroffen, namelijk de roetvlek. In Nederland is deze vlindersoort slechts een paar keer eerder gesignaleerd.

Roetvlek
Roetvlek | Foto via Arkive.com

De laatste keer dat de roetvlek werd gezien was in Drenthe in 2001 op smeer. Smeer is een stroopachtige substantie van alcohol, jam en appelstroop en bootst gistende en overrijpe vruchten die in de natuur voorkomen na. Op warme nachten wordt de substantie voor zonsondergang op bomen gesmeerd. De nachtvlinders worden actief zodra het donker wordt en komen dan op de smeer af die onder andere op een flink aantal zomereiken werd aangebracht.

Veel nachtvlinders overwinteren maar in niet-koude nachten worden ze actief. Zo werden deze maand nachtvlinders als de wachtervlinder, winteruil, de bosbesuil en een Xylena gezien. Op basis van fotomateriaal werd uiteindelijk bepaald dat het bij de Xylena om een Xylena exsoleta ofwel een roetvlek gaat.

In het najaar ontpopt deze vlinder zich. En in het voorjaar wordt de vlinder normaal gesproken weer actief maar waarschijnlijk als gevolg van de zachte winter is dat dit jaar al veel eerder.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl