Klein Curaçao is één van de belangrijkste broedgebieden voor de (kritiek) bedreigde karetschildpadden en groene zeeschildpadden. Juist dit gebied staat onder druk door illegale activiteiten van een touroperator, volgens Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC).

Klein Curaçao
Bij Klein Curaçao leggen veel zeeschildpadden hun eieren | Foto (illustratief): publiek domein

Volgens STCC vernietigt een nieuwe touroperator illegaal de vegetatie door het verwijderen van de matten van banana di rif (ook bekend als zeepostelein). Deze vegetatie is cruciaal voor het broeden van zeeschildpadden en het voorkomen van erosie. Het oostelijke strand van het eiland, waar alle touroperators aanmeren, herbergt de meerderheid van de zeeschildpadnesten.

Vegetatie verwijderd van Klein Curaçao

Door het verwijderen van deze vegetatie worden de duinen, essentieel voor het eiland, bedreigd. De duinen vangen zanddeeltjes op en helpen bij de vorming ervan, wat erosie voorkomt. Als deze vegetatie verdwijnt, zullen de duinen verdwijnen en het strand in zee eroderen.

Starr 080602-5547 Sesuvium portulacastrum.jpg
Zeepostelein of ook wel banana di rif | By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, Link

 Dit betekent dat het strand niet langer geschikt zal zijn voor recreatie. Voor de zeeschildpadden betekent dit een kleiner broedgebied en vernietiging van nesten door hoog water. Uiteindelijk zal het strand ongeschikt worden voor nestelen, wat leidt tot het verdwijnen van de zeeschildpadden uit Klein Curaçao.

Bescherming van strandgebied

Sea Turtle Conservation Curaçao heeft zich jarenlang ingezet voor de bescherming van het strandgebied van Klein Curaçao. De organisatie is boos en verdrietig dat dit gebied nu illegaal wordt vernietigd voor geldgewin. Decennialang hebben zeeschildpadden hier hun eieren gelegd en door hebzucht en toerisme gaat dat nu mogelijk verloren.

Zorgen om gedumpte schildpadden in Nederland

Oproep aan het publiek

De organisatie roept het publiek op om samen met STCC de zeeschildpadden van Klein Curaçao te beschermen. Het  delen van informatie, het steunen van beschermingsinspanningen en het eisen van onmiddellijke maatregelen, kan helpen om de toekomst van zeeschildpadden op Klein Curaçao veilig te stellen, aldus SCTT.

Bron:

Kitten Rescue Curaçao steriliseert duizendste kat van 2023

©AnimalsToday.nl LL