Van vrijdag 21 tot en met zondag 30 juni vindt in China het jaarlijkse YuLin hondenvleesfestival plaats. Gedurende deze tien dagen belanden zo’n drieduizend honden in een hel waar ze worden gemarteld en doodgeslagen. De dieren zijn zwerfhonden of gestolen huisdieren. Diverse organisaties proberen de dieren te redden door petities te starten, honden daar weg te halen en een algemeen verbod op het festival te bewerkstelligen.

Yulin hondenvleesfestival
Yulin hondenvleesfestival: een tiendaagse hel op aarde voor duizenden honden | Foto: Chi sin Gweilo Flickr via Compfight cc

In het zuiden van China vindt dit jaar in YuLin de elfde editie van het 10 dagen durende ‘YuLin Dog Meat Festival’ plaats. Al sinds 2009 worden er tijdens dit festival duizenden honden en katten gemarteld en doodgeslagen. Eerst worden ze in te kleine en overvolle kooien gehouden en vervolgens moeten ze toezien hoe hun voorgangers op de kop worden geslagen met metalen staven en gevild. De honden komen uit andere delen van China en worden in overvolle vrachtwagens meer dan 1500 kilometer vervoerd onder onhygiënische omstandigheden, waardoor het gevaar op ziektes groot is. Daarnaast krijgen de dieren volgens de campagnegroep Stop Yulin Forever dagenlang geen water of eten.

Yulin
Foto: screenshot video

Waar komen deze dieren vandaan?

Volgens Wendy Higgins, een campagnemedewerker van de Humane Society International (HSI), worden ze als huisdier van hun eigenaren gestolen of als zwervend dier van straat geplukt. Zelfs als een hond buiten de supermarkt netjes op z’n eigenaar aan het wachten is, kan hij zomaar worden meegenomen door heuse bendes en dieven die hier flink aan verdienen. Volgens Higgens eten de meeste mensen in China geen vlees van honden of katten, maar deze ongelofelijke wrede handel heeft een effect op duizenden Chinese burgers waarvan hun geliefde huisdier is gestolen door meedogenloze criminelen. Wendy Higgens, Human Society International:

“Er zijn veel gewelddadige confrontaties geweest tussen gefrustreerde eigenaren van honden en katten en de dieven die deze dieren zomaar meenemen.”

‘Goed’ nieuws

Het goede nieuws is dat er al vele organisaties en activisten bezig zijn om het YuLin Dog Meat Festival een halt toe te roepen. Zo worden er petities gestart, waarvan één petitie al door 1,5 miljoen mensen werd getekend, en honden gered. Dit alles gebeurt niet zonder risico’s. Zo was er laatst nog een Chinese activist in het ziekenhuis beland, nadat ze werd aangevallen door een bende handelaren in hondenvlees. Toch worden er dankzij dit soort dappere mensen en organisaties die zich uitspreken al minder dieren geslacht dan voorheen. Toen het festival voor het eerst begon, werden er zo’n 15.000 honden gedood. Vandaag de dag zijn dit er zo’n 3.000 tot 5.000. Alsnog veel te veel natuurlijk, maar het gaat al de ‘goede kant’ op. Higgens:

“Van de criminelen die de dieren stelen, de chauffeurs van de vrachtwagens richting de slacht die gezondheids- en veiligheidsregels negeren door met deze dieren dwars door provinciale grenzen te rijden, tot de medewerkers van het slachthuis die stapels halsbanden van huisdieren afdanken, zeker wetend dat ze iemands beste vriend hebben vermoord – China’s handel in hondenvlees wordt gevoed door criminele activiteiten die grotendeels onbestraft blijven.”

Help mee!

Wil je meewerken aan de strijd om het YuLin Dog Meat Festival te stoppen? Teken de petitie.

Bronnen

@AnimalsToday Joy de Vos