Als je in de lente ’s avonds weer buiten kunt zitten is het tijd voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en andere insecten. Doen ze dat ook bij jou? Ontdek het op 23 en 24 mei 2020 en geef het door.

vleermuistuintelling
Watervleermuis (Myotis daubentonii) | Foto: Gilles San Martin/flickr

Ook al zie je ze misschien niet zo vaak: vleermuizen horen net als allerlei vogels, vlinders, bijen en kikkers bij de natuur waarin we leven. Daar waar we genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen en een donkere nacht komen vleermuizen voor. Daarom zijn de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Nederland en Jaarrond Tuintelling heel erg benieuwd of vleermuizen ook bij jou in de tuin rondvliegen.

Als je ‘s avonds in de schemering nog graag in de tuin zit, doe dan op 23 en 24 mei 2020 mee met de Voorjaars Vleermuistuintelling! Om vleermuizen te kunnen zien kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Dat is op 23 en 24 mei vanaf ongeveer 21.35 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien zoek je een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met wat zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag. Je kunt ze ook in de buurt van lantarenpalen zien, omdat het licht insecten aantrekt.

Een leuk hulpmiddel is een ‘bat detector’, waarmee je het ultrasone geluid van vleermuizen hoorbaar kunt maken. Iedere soort maakt andere geluidjes.
.

.
Als je in je tuin vleermuizen ziet vliegen kun je op tuintelling.nl doorgeven hoeveel vleermuizen je in of boven de tuin hebt zien vliegen en welke soort je denkt dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een zoekkaart gemaakt en die kun je gratis aanvragen of downloaden bij de Zoogdiervereniging.

18 soorten

Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. De gewone dwergvleermuis en de laatvlieger wonen in spouwmuren en onder dakpannen. Zij jagen graag in parken en tuinen op insecten. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen. Wie geluk heeft kan hem in oude tuinen, parken en bossen zien. De watervleermuis woont liever in boomholten maar kun je toch regelmatig zien vliegen boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, maar hij zoekt zijn hapjes vooral hoog in de lucht. Welke van deze soorten komt bij jou in de tuin?

vleermuistuintelling
Grootoorvleermuis (Plecotus auritus) | Foto: Fourrure/Wikimedia

Mmmmm muggen

Vleermuizen zijn echte ‘insectenveelvraten’. Vooral dwergveermuizen en watervleermuizen zijn gek op muggen en eten al snel zo’n 1000 muggen per nacht. Vleermuizen dragen bij aan het in toom houden van het aantal muggen en voor groente, fruit- en tuinplanten schadelijke insecten.

De Zoogdiervereniging organiseert met Jaarrond Tuintelling twee vleermuistellingen per jaar: de Voorjaars Vleermuistuintelling op 23-24 mei 2020 en de Najaars Vleermuistuintelling op 29 en 30 augustus 2020.

Bron: