Wakker Dier eist ingrijpen van minister Adema nu uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er nog altijd grove misstanden voorkomen in slachthuizen. Dieren worden niet goed verdoofd en gewonde dieren worden mishandeld, schrijft RTL. Ook zijn de boetes bij overtredingen sinds 2012 niet verhoogd. “Dit schreeuwt om strengere straffen én beter toezicht,” vindt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Minister Adema
Wakker Dier eist dat minister Adema slachthuizen aanpakt | Foto: House of Animals

De dierenwelzijnsorganisatie is boos over de afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen. Daarom slaakt ze vandaag een noodkreet.

“Wij roepen heel Nederland op om massaal onze oproep aan minister Adema en de NVWA te ondertekenen. Samen geven we een duidelijk signaal af: deze wanpraktijken zijn volstrekt onacceptabel.”

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt onder meer dat veel dieren in de afgelopen jaren nog altijd niet goed werden verdoofd; dat dieren werden geslagen; en dat hun staarten pijnlijk werden omgedraaid om ze harder te laten lopen.

NVWA-boetes slachthuizen later opgelegd dan wettelijk toegestaan

Paar nullen extra

De boetes die hiervoor worden opgelegd zijn bovendien erg laag: 2.500 euro per overtreding. Minister Adema zegt te gaan onderzoeken of de boete voor grote slachterijen omhoog kan. Molenaar:

“Er kunnen gerust een paar nullen achter; de dieren schieten niets op met een boete van een paar tientjes meer.”

Three strikes, and you’re out

Sinds vorig jaar kan de NVWA harder ingrijpen bij slachthuizen, op basis van de ’three-strikes’-regel. Als een slachthuis driemaal een ernstige overtreding pleegt, kan de NVWA overgaan tot sluiting. Molenaar:

“Dat is een verbetering, maar dan moeten overtredingen wél worden geregistreerd. En dit gebeurt lang niet altijd.”

Intimidatie

In 2019 liet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de werkwijze van NVWA-inspecteurs onderzoeken. Hieruit bleek dat sommige slachthuizen het werk van de NVWA-medewerkers bemoeilijken door intimidatie. Wat Wakker Dier betreft is ook dit reden genoeg om een slachthuis te sluiten.

Ontslag

Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat sommige inspecteurs erg op de hand zijn van het slachthuis. Molenaar: ”

De NVWA hoort de dieren voorop te stellen. Als een NVWA-medewerker misstanden laat gaan omwille van de relatie, dan lijkt ons dat minstens reden voor een pittig functioneringsgesprek.”

En bij geen verbetering mag van Wakker Dier hetzelfde gelden als voor slachthuizen: three strikes, and you’re out.

Noodkreet aan minister Adema

De noodkreet aan minister Adema kan worden ondertekend op de website van Wakker Dier.

Bron:

©AnimalsToday.nl