Al heel lang worstelen biologen met de vraag wat nu eigenlijk het nut is van de strepen van een zebra. Na veel onderzoek zijn de wetenschappers er dan toch achter: strepen van zebra’s maskeren de bewegingen van de dieren, waardoor zij moeilijker te vangen zijn voor roofdieren.

Zebra
Zebra’s Botswana | Foto: Foter.com / CC BY-SA

Gezichtsbedrog
De zwarte strepen van de zebra veroorzaken voor roofdieren als de leeuw een soort gezichtsbedrog. Door het strepenpatroon is de richting waarin een kudde zebra’s zich beweegt moeilijker te bepalen voor roofdieren, ook insecten hebben hier moeite mee. Veel wetenschappers leek het onwaarschijnlijk dat de strepen ter camouflage dienden. Witte en zwarte kleuren komen immers niet voor in de natuurlijke omgeving van zebra’s en hun natuurlijke vijand, de leeuw.

Strepen leiden tot optische illusie
Wetenschappers van de Universiteit van Queensland gebruikten een computermodel om het effect van de strepen te testen. Zo kwamen zij erachter dat de strepen leiden tot een optische illusie die leeuwen en insecten kan misleiden. Door naar de contouren van bewegende dieren te kijken, brengen hersenen bewegingen in hun omgeving in kaart.

“Wij vermoeden dat deze illusie ervoor zorgt dat roofdieren en insecten in de fout gaan bij het bepalen van de looprichting van zebra’s”, aldus Martin How, hoofdonderzoeker van de Universiteit van Queensland.

Hierdoor kunnen insecten niet makkelijk landen op een zebra en roofdieren maken relatief vaak verkeerde inschattingen tijdens hun jacht op de dieren.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Zoology.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven