Aanstaande zondag sluiten we in veel gemeenten in Nederland 2023 volgens traditie af met vuurwerkHoe ervaren dieren de harde knallen en hoe kun je je huisdier het beste bijstaan tijdens de feestdagen? Oudejaarsavond is een zeer stressvolle gebeurtenis voor viervoeters. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 7 op de 10 honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen. 

je huisdier
Vuurwerk: hoe kun je je huisdier het beste helpen? | Foto: publiek domein

Ondanks dat er alleen op oudejaarsavond vuurwerk mag worden afgestoken en in sommige gemeenten in ons land een totaal vuurwerkverbod geldt, zitten huisdieren al weer rillend onder de bank. De onverwachte knallen leiden tot grote stress bij onze geliefde gezelschapsdieren. Het is dan ook van groot belang om het dier zo goed mogelijk te beschermen in deze feestperiode.

Honden en katten

Honden hebben een veel sterker gehoor dan mensen. Ze horen vier keer beter dan wij en bovendien op grotere afstand. Dit komt door de vorm van hun oren die als het waren als een versterker werkt richting de gehoorgang. Daarbij komt nog dat honden bepaalde geluiden kunnen isoleren en afstemmen. Een knal op grote afstand lijkt daardoor voor een hond alsof het naast hem klinkt.

Daarnaast  blijkt uit een peiling van de Koninklijke Hondenbescherming onder 4.415 hondeneigenaren dat 7 op de 10 honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen.

Ook katten zijn uiterst bang voor deze onvoorspelbare harde geluiden. Een dier ervaart zo´n knal als levensbedreigend gevaar, waardoor het in paniek raakt en zich probeert te verstoppen of zelfs op de vlucht slaat. Uit een onderzoek van de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat honden en katten gedurende het jaar meerdere maanden blootstaan aan vuurwerk en hierdoor grote stress en angst ervaren. Het dier uit deze emoties door sterk te bibberen, te hijgen en te piepen, en door verstopgedrag.

vuurwerk
Vuurwerk | Foto: publiek domein

Wilde vogels

Ook wilde dieren lijden onder vuurwerk. Zo hebben het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Max Planck Instituut voor Diergedrag onderzoek gedaan naar het effect van vuurwerk op ganzen in Nederland, Duitsland en Denemarken. Ook hier is wederom gebleken dat de onverwachte knallen een zeer angstaanjagend en stressvol effect hebben op vier ganzensoorten. Wilde vogels schrikken van deze geluiden, vliegen op en lopen hierdoor groot risico om te verongelukken, bijvoorbeeld door tegen elektriciteitskabels of ramen aan te vliegen. De voor het onderzoek gevolgde watervogels vluchtten kilometers ver bij mensen vandaan bij het horen van knallend vuurwerk. Ze vlogen bovendien op een veel grotere hoogte. Ook na aankomst op een nieuwe locatie vertoonden de ganzen heel andere gewoontes. Zo bleven ze nog dagenlang onrustig en ter compensatie van de verbruikte energie tijdens de onverwachte vlucht, besteedden de dieren vervolgens meer tijd aan het grazen.

De impact van vuurwerk op vogels

Tips voor je huisdier

Lees hieronder de tips van Animals Today om je huisdier te helpen tijdens oud en nieuw:

• Blijf thuis bij je huisdier, zodat hij in een vertrouwde omgeving is.
• Steek zelf geen vuurwerk af.
• Sluit ramen, deuren, gordijnen en luiken, zodat je dier in paniek niet naar buiten vlucht en de lichtflitsen van het vuurwerk niet ziet.
• Doe de radio of televisie aan, zodat het geknal van het vuurwerk gemaskeerd wordt.
• Blijf rustig, zodat het dier steun aan je heeft.
• Word niet boos op je huisdier. Schreeuw niet en verbied je hond niet te blaffen.
• Geef je huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens dierenarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen echter de zintuigen en verslappen deze de spieren. Hierdoor ruikt en hoort het dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft het niet de kracht een schuilplaats op te zoeken. Middelen met het natuurlijke bestanddeel L-tryptofaan kunnen wel een uitkomst bieden. Vraag je dierenarts ernaar.

vuurwerkverbod
Foto: publiek domein

• Zorg voor een schuilplaats, zodat je huisdier zich kan terugtrekken als hij of zij dat wil. Zet bijvoorbeeld de honden- of poezenmand onder een tafel in de hoek van de kamer, zo voelt je dier zich veiliger. Ook onder het bed of een kelder kan een goede schuilplaats zijn.
• Houd je kat binnen en sluit het kattenluik. Je kat kan van het vuurwerk schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat je kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak.
• Wanneer je je hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. Als je hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen. Heb je een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer de hond achter het vuurwerk aan wil rennen.
• Check de chipregistratie van je huisdier voor het geval je hond of kat toch ontsnapt.
• Heb je een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.

je huisdier
Foto: publiek domein

Het team van Animals Today en House of Animals wenst je een hele fijne jaarwisseling toe. En een heel gelukkig en diervriendelijk 2024!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools