Het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staren stopt na felle kritiek met het uitvoeren van dierproeven op katten.

dierproeven
VS sluit ‘kattenslachthuis’ na commotie over dierproeven | Foto: Pixabay

De jonge katten in het proefprogramma werden gevoerd met besmet vlees zodat kon worden onderzocht hoe de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt zich bij de dieren ontwikkelde. Toxoplasmose is een algemeen voorkomende infectieziekte die gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind.

Alle katten die werden gebruikt voor de dierproeven zijn nadat zij op waren van de proeven geëuthanaseerd. Sinds het begin van het programma in 1982 zijn er meer dan 3.000 katten gebruikt voor het uitvoeren van de proeven.

Afgelopen maand is in het Amerikaanse Congres de ‘Kitten Act’ aangenomen. Deze wetgeving maakt het einde aan de praktijken in het kattenslachthuis. De proeven zoals die door het Amerikaanse ministerie van Landbouw werden uitgevoerd worden ook wel beschreven als door de belastingbetaler gefinancierde kattenslachterij. De proeven hebben tot nu toe zo’n 22 miljoen dollar gekost.

Afgevaardigde Jimmy Panetta die zich hard heeft gemaakt voor het afschaffen van de proeven die werden gedaan op de katten laat op Twitter weten:

“Ik prijs het Amerikaanse ministerie van Landbouw voor hun besluit te stoppen met dit soort testen op kittens. Het ministerie heeft geluisterd naar het volk en adequaat op de zorgen gereageerd. Dit is hoe onze instellingen, onze overheid, en onze democratie zou moeten werken.”

Senator Jeff Merkley die de experimenten met de katten zeer verontrustend zegt:

“Het ministerie heeft vandaag de juiste beslissing genomen, en ik juich hun toe voor de bereidheid om te veranderen. Het is een goede dag voor onze vierpotige vrienden in Amerika.”

Het ministerie laat weten sinds september van vorig jaar met de proeven te zijn gestopt en deze ook niet meer te zullen opstarten. De 14 katten die nog in het programma zitten zullen door medewerkers van het ministerie worden geadopteerd.

Bron: RTL Nieuws, NBCnews.com en BBC.com

©AnimalsToday.nl Lianne RaatWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur