Voorlopig zullen er geen traditionele stierengevechten meer gehouden worden op de Balearen, in Spanje. De Spaanse regering wilde de plannen van het parlement van de Balearen tegenhouden, maar dat is mislukt. De wet die het houden van traditionele stierenvechten op de Balearen onmogelijk maakt is gewoon weer van kracht. CAS International heeft, samen met lokale organisaties, jarenlang intensief gewerkt aan het einde van het stierenvechten op de Balearen.

stierengevechten
Voorlopig geen traditionele stierengevechten op de Balearen| Foto: Myprofe via photopin cc

Grondwettelijkheid
In juli 2017 besloot het parlement van de Balearen om het doden én verwonden van stieren te verbieden. Na dit besluit tekende de Spaanse regering beroep aan tegen de nieuwe wet bij het Spaanse Constitutioneel Hof, omdat de regering deze niet grondwettelijk achtte. De wet gold tijdelijk niet. Het Constitutioneel Hof kon aan de hand van de argumenten van de Spaanse regering niet bewijzen dat de wet ongrondwettelijk is waardoor de wet weer in werking is gesteld. Dat betekent dat er in ieder geval dit jaar geen bloedige stierengevechten zullen plaatsvinden op de Balearen.

Het Constitutionele Hof gaat wel verder onderzoek doen naar de grondwettelijkheid van de wetgeving. Tot er een definitieve uitspraak komt, is de wetgeving van kracht en is het verboden om op de Balearen traditionele stierengevechten te houden.

Nieuwe wet
In 2016 besloot het Constitutionele Hof dat deelstaten het stierenvechten niet meer mogen verbieden, waardoor het verbod op het stierenvechten in Catalonië werd geannuleerd. Dat betekende dat het niet meer mogelijk is om het stierenvechten in zijn totaliteit te verbieden. Daardoor was een andere strategie noodzakelijk op de Balearen: het verbieden van verschillende elementen van het stierenvechten. De aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten werd ook verboden. Verder moeten stierenvechters en de stieren onderworpen worden aan een dopingtest. Ook wordt de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren zouden afkomstig moeten zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

Mallorca Sense Sang
De afgelopen jaren heeft CAS International intensief gewerkt aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens deze campagne. De campagne kon rekenen op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen. Ook andere organisaties hebben, op hun eigen manier, bijgedragen aan de strijd tegen het stierenvechten op de Balearen, zoals LIBERA! Illes Balears, AVATMA, Fundación Franz Weber, Mercy for Animals en CoPPA, onder andere.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Liefhebbers van stierenvechten willen graag bloed zien. Nu dat niet meer kan is er voor hun niets meer aan. Een biertje drinken terwijl je naar een slachtpartij kijkt is er ook al niet meer bij. Saai voor hen, goed voor ons!”

Persbericht Comité Anti Stierenvechten (CAS International)