Die eend die afgelopen weekend in het nieuws kwam omdat er met het dier gevoetbald zou zijn, zal nooit meer kunnen vliegen. De vogel heeft twee breuken in haar vleugel, een oude breuk en een nieuwe. Kinderen van voetbalclub Always Forward in Hoorn, of van de tegenstander De Zouavan, hebben de watervogel mogelijk gebruikt als voetbal. De dierenpolitie onderzoekt de zaak.

eend
Een oude en een nieuwe breuk in haar vleugel | Foto: Stichting Vogel- en Dierenopvang de Bonte Piet/Facebook

Zaterdagochtend kreeg de dierenambulance een melding om een gewonde eend op te halen bij voetbalclub Always Forward in Hoorn. Daarbij werd door iemand van de voetbalclub aangegeven dat een aantal kinderen de eend als voetbal gebruikt had.

De eend is overgebracht naar Stichting Vogel- en Dierenopvang de Bonte Piet in Midwoud. Daar bleek uit een röntgenfoto dat de eend twee breuken in haar linkervoorvleugel heeft, een oude breuk die verkeerd is geheeld en een nieuwe. Door de oude breuk kon ze niet wegvliegen van haar belagers. Het arme dier is ernstig gewond geraakt. De komende weken zal ze in de opvang verblijven om te herstellen. Duidelijk is wel dat ze niet meer zal kunnen vliegen.

Wel of geen mishandeling
Voetbalclub Always Forward zegt geschrokken te zijn van het nieuws dat naar buiten is gebracht. Een van de clubleden heeft aan de dierenambulancemedewerker verteld dat kinderen met de eend gevoetbald hadden. Maar voorzitter Willem-Jan Kluft heeft navraag gedaan en camerabeelden bekeken en geeft aan dat daar niets is uitgekomen. Ook een team van voetbalvereniging De Zouaven was aanwezig voor een wedstrijd. Beide voetbalclubs zeggen te betwijfelen of enkele van hun spelertjes de eend mishandeld hebben. Voetbalclub De Zouaven denkt dat de eend op een andere manier gewond is geraakt:

Politieonderzoek
De zaak roept om begrijpelijke redenen veel emoties op, alleen de verwensingen op de sociale media die hiermee gepaard gaan zijn natuurlijk niet goed te keuren. Maar wanneer zou blijken dat kinderen van (een van de) clubs verantwoordelijk zijn voor de verwondingen van de eend dan is dit natuurlijk wel zeer zorgelijk. Het is dan ook goed om te zien dat de clubs intern onderzoek hebben gedaan. Dat er geen camerabeelden zijn van de mogelijke dierenmishandeling en betrokkenheid niet kan worden aangetoond, bewijst echter evenmin dat het niet heeft plaatsgevonden. Wat er ook is voorgevallen, de eend is ernstig gewond geraakt. Op haar Facebookpagina geeft De Bonte Piet aan:

“Over de toedracht doen wij geen uitspraken. Wij waren er niet bij, maar er is zeker wat gebeurd die zaterdag.”

De Bonte Piet heeft het medische dossier en de bewijslast overgedragen aan de politie, die het voorval onderzoekt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde