Cooper maakte wel een heel bijzondere carrièreswitch: van vergeten zwerfhond groeide hij uit tot een held in de politiebranche. Als staffordshire-bulterriër is hij ook meteen een van de eersten van zijn soort die wordt opgeleid tot politiehond. Maar dit betekent niet dat hij minder geschikt is; het speurwerk is hem op het lijf geschreven. Met zijn superneus speurde hij al 250.000 euro aan heroïne en cocaïne op.

politiehond
Politiehond Cooper en agent Moss | © Staffordshire Police Twitter

De Britse dierenbeschermingsorganisatie RSPCA trof Cooper in slechte gezondheid op straat aan. Hij was slechts één jaar oud, en ging zwervend en alleen door het leven. De RSPCA lapte het hondje helemaal op en na zeven maanden werd hij opgeleid tot politiehond. Hij werkt nu, heel toepasselijk, voor de politiedienst in het graafschap Staffordshire.

Hoewel veel mensen huiverig worden als ze denken aan staffordshire-bulterriërs, had politieagent Moss meteen zin om met Cooper te werken. Volgens Moss realiseren veel mensen zich niet wat een geweldige honden staffords kunnen zijn. De negatieve aandacht die het ras krijgt is volgens hem voornamelijk te wijten aan de eigenaren, niet aan de honden zelf.

Moss merkt op straat de angst voor staffordshire-bullterriërs op, omdat hij zelf ook nog een herdershond heeft.

“Wanneer ik wandel met mijn herdershond, kijkt niemand op of om. Als ik met Cooper wandel, lopen voorbijgangers vaak aarzelend met een boog om ons heen. Totaal onterecht, Cooper doet geen vlieg kwaad.”

Mensen kijken verbaasd op als ze zien dat de politie met Cooper werkt. Maar Cooper zet zijn ras in een positief daglicht. Volgens Moss is hij de beste politiehond die hij ooit heeft gehad.

“Cooper bewijst dat zijn soort net zo lief en slim is als andere rassen. Hij is echt een voorbeeldhond. Hij gaat ook vaak mee naar scholen en andere publieksmomenten. Hij gedraagt zich als een engel.”

Behalve het opspeuren van drugs is Cooper ook een ster in het vinden van contant geld en vuurwapens.

“Staffordshire-bullterriërs zijn unieke honden. Cooper is altijd enthousiast. Dat is precies wat ik zoek in een politiehond. Hij heeft onuitputbare energie en leert ontzettend snel.”

Cooper en Moss zijn niet alleen collega’s, ze zijn ook familie.

“Ik wilde Cooper meteen adopteren. Mijn gezin en ik vingen hem met open armen op. We hebben een ongelofelijk sterke band.”

Wil je zien wat Cooper meemaakt? Volg hem dan op Twitter, via @PoliceDogCooper

Bron: Metro ©Animals Today Varja Dijksterhuis

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €