Dankzij een verkeersbord dat Britse automobilisten waarschuwt extra alert te zijn op overstekende egels, hoopt de overheid het stekeldier en andere kleine zoogdieren te helpen overleven. De borden worden geplaatst op locaties waar veel wilde dieren als egels, dassen, eekhoorns en otters leven, om aanrijdingen te voorkomen. Het ministerie van Transport heeft het bord laten ontwikkelen.

verkeersbord
Om egels en ander klein wild veiliger te laten oversteken, is in het Verenigd Koninkrijk maandag een nieuw verkeersbord onthuld | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Egels zijn de eerste diersoort in 25 jaar die een eigen verkeersbord krijgen in het Verenigd Koninkrijk. En dat is geen overbodige luxe. Kwamen in Engeland, Wales en Schotland in de jaren 1950 nog zo´n 30 miljoen egels voor, nu wordt hun aantal op ongeveer een miljoen geschat. De hoeveelheid egels daalt dus zorgwekkend en het verkeer is daar een van de oorzaken van. Zo´n 100.000 egels worden jaarlijks doodgereden. Ook kunnen aanrijdingen ten koste gaan van de veiligheid van automobilisten, die proberen uit te wijken, en motorrijders die slippen op de doodgereden dieren. In 2017 zijn 4 mensen omgekomen en 629 gewond geraakt bij aanrijdingen met dieren op de weg.

Het driehoekige bord met een rode rand en een egel in het midden komt te staan op plaatsen waar veel egels en andere kleine wilde dieren worden doodgereden. De egel is hiermee het boegbeeld voor allerlei zoogdieren die omkomen in het verkeer, zoals eekhoorns, dassen en otters. Hopelijk zal het bord ertoe bijdragen dat er minder ongelukken plaatsvinden.


Volgens Jill Nelson van People´s Trust for Endangered Species (PTES) zijn de borden ontwikkeld nadat haar organisatie en de British Hedgehog Preservation Society (BHPS) hun zorgen over de hoeveelheid doodgereden dieren hebben besproken met Chris Grayling, minister van Transport. Hij heeft voor het plaatsen van de borden aan lokale overheden en dierenwelzijnsorganisaties gevraagd plekken te identificeren waar veel wilde dieren voorkomen en aanrijdingen plaatsvinden.

Er waren al borden om te waarschuwen voor de aanwezigheid van koeien, schapen, paarden, padden, herten en eenden. Volgens de overheid vult dit bord een gat op tussen de bestaande borden voor grote dieren als vee en herten, en diersoorten als trekkende padden en watervogels.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde