Minister Staghouwer (LNV) moet dieronvriendelijke voetbaden voor koeien per direct verbieden. Dit eist dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een brandbrief. De voetbaden zijn bedoeld om ontstekingen te voorkomen, maar er wordt vaak giftige formaline aan toegevoegd.

Wakker Dier eist verbod op giftige voetbaden voor koeien
Wakker Dier eist verbod op giftige voetbaden voor koeien | Foto: publiek domein

De meerderheid van de Nederlandse melkveehouders laat zijn koeien regelmatig met hun klauwen door een bad giftige formaline lopen. Dit is bedoeld om te desinfecteren, maar wanneer koeien open wonden hebben brandt dit pijnlijk. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Afschaffen die handel.”

Klauwontstekingen zijn een groot welzijnsprobleem bij melkkoeien. Ze ontstaan door een combinatie van harde stalvloeren en een hoge infectiedruk door poep. Om de klauwen van koeien te desinfecteren laten boeren hun koeien regelmatig door een laag water lopen: een voetbad.

Giftige voetbaden

Dit desinfecteren kan met water en zeepsop, maar in de praktijk wordt er vooral formaline en andere giftige stoffen gebruikt. Een oplossing van 37 procent formaldehyde in water wordt formaline of formol genoemd. Formaline bijt in de wonden van koeien en werkt het genezingsproces zelfs tegen. Daarnaast kan het de ogen en luchtwegen van koeien en melkveehouders aantasten en is het kankerverwekkend.

Wakker Dier eist verbod op giftige voetbaden voor koeien
Waarschuwingen bij formaldehyde/formaline | Beeld: publiek domein

Vroegtijdige slacht

Naar schatting heeft jaarlijks minstens de helft van de melkkoeien last van wonden of ontstekingen aan de klauwen. Aanhoudende infecties zorgen voor kreupelheid en pijn bij het staan en lopen. Veel koeien gaan om deze reden op jonge leeftijd naar de slacht. Hilhorst:

“Dat ontstekingen alom voorkomen laat zien dat de melkveesector haar zaken niet op orde heeft.”

Wakker Dier eist verbod giftige voetbaden voor koeien
Weidegang in plaats van gif | Foto: publiek domein

Weidegang in plaats van gif

Wakker Dier wil dat er meer wordt gedaan om ontstekingen preventief te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door koeien vaker in de wei te zetten en door stalvloeren poepvrij en van zachter materiaal te maken. Daarnaast roept Wakker Dier minister Staghouwer op om omstreden en dieronvriendelijke middelen als formaline per direct te verbieden in de veehouderij.

Bron: