Maximiliaan, het helaas beroemdste minivarken van Nederland, is woensdag 14 januari 2015 overleden. Hij werd eind 2004 mishandeld door studenten van dispuut de Coffye Vlagh uit Delft. Zelf noemden zij het ‘een uit de hand gelopen grap’, die plaatsvond tijdens een studentenbruiloft in evenementenkerk de Duif in Amsterdam. De kwestie zorgde voor landelijke commotie en varken Maximiliaan werd zelfs genomineerd voor de Gouden Zwatelaar van Kopspijkers.

Maximiliaan
Krantenknipsel uit 2004 over Maximiliaan. Foto: Het Beloofde Varkensland

De studenten lieten Maximiliaan gloeiend hete bitterballen eten, schopten hem van een trap en lieten het dier vervolgens op een gracht gewond en aan een paaltje vastgebonden achter. Na zijn Amsterdamse ‘avontuur’ werd de getraumatiseerde Maximiliaan opgenomen bij Familie Bofkont/Het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Daar is hij er na maanden toewijding en varkensmassage weer bovenop gekomen. De temperamentvolle Max kreeg opnieuw vertrouwen in mensen. Eind 2007 zocht Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland de studenten op in Delft met een voorstel om het goed te maken met Maximiliaan. Helaas gingen zij daar niet op in.

Gelukkige jaren

Maximiliaan heeft nog tien gelukkige jaren op Het Beloofde Varkensland gehad. De laatste maanden als weduwnaar van Lamme Zus. Afgelopen week stopte Max met eten. Zijn tijd zat erop, zo meldt Het Beloofde Varkensland. Dafne Westerhof, tevens Piepauteur, laat weten:

“Dierenarts Peter Klaver (ex-Artis, vanaf het begin zijn vaste vertrouwde dierenarts) heeft Max woensdagavond in zijn aanleunwoning in slaap gebracht. Honderden fans staken thuis om 19.00 uur een kaarsje voor hem aan. Maximiliaan is 15 jaar geworden. Stokoud voor een varken :-)”

PiepVandaag is blij dat Maximiliaan nog zo lang een goed leven heeft gehad en wenst alle betrokkenen heel veel sterkte met het verdrietige verlies van dit karaktervolle dier.

Bron: Dafne Westerhof Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland ©PiepVandaag.nl