De vaquita, de kleinste zeezoogdier van de wereld, balanceert al jaren op de rand van uitsterven. Er zijn nog maar acht exemplaren van dit bedreigde diersoort over. De vaquita leeft in de golf van Californië, in Mexico, de enige plek in de wereld waar het dier zijn habitat heeft.

uitsterving
Kan de vaquita nog van uitsterving gered worden? | Foto: Alfokrads, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het aantal Californische bruinvissen, of vaquita’s (wat letterlijk kleine koe betekent) daalt jaarlijks. Mexico probeert het dier al een aantal jaar te beschermen door het inzetten van surveillance- en beschermingscampagnes, maar helaas hebben deze nog weinig effect. Er is inmiddels een verbod om te vissen in het gebied waar de vaquita leeft – met als doel de bescherming van dit diersoort – met weinig positief effect tot nu toe. In 2019 werden er nog tien vaquita’s geteld. Enige hoop brengen de twee jonge bruinvissen die horen tot de acht exemplaren die in 2021 zijn waargenomen. Dat betekent dat er nog vruchtbare volwassenen leven die voor nieuwe generaties bruinvissen kunnen zorgen.

https://twitter.com/FriendEden100/status/1422308999303680008

Visnetten

Volgens onderzoek van IUCN – een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen – vormen de illegale visserij en achtergelaten visnetten in zee de grootste bedreiging voor het soort. Daarnaast vormen netten voor het vissen van witte zeebaars de belangrijkste reden voor de sterfte van vaquita’s.

Mexico deed in de afgelopen decennia meerdere keren beloften om het gebruik van deze netten tegen te gaan, zonder succes. In 2017 kwam er in Mexico een verbod op kieuwnetten, maar tijdens controles bleek dat de netten nog steeds volop illegaal gebruikt werden. De Mexicaanse overheid heeft niet voldoende toezicht gehouden op het naleven van het verbod.

https://twitter.com/marttinhosandra/status/1497317843653861378

In 1997 bestond de bruinvispopulatie nog uit 567 exemplaren. In 2012 was het aantal gedaald tot 245 individuen en in 2014 werden maar 97 vaquita’s geteld.

Bronnen:

UNESCO grijpt in: red de vaquita

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer