Bij het Limbe Wildlife Centre in Kameroen werden vorige jaar in november bijna 300 bedreigde Afrikaanse grijze papegaaien afgeleverd. De papegaaien waren uit het wild geroofd en in beslag genomen. Een deel wordt nu voorbereid om terug te gaan naar het wild.

Kameroen
Grijze roodstaartpapegaaien die in 2019 in beslag zijn genomen, worden voorbereid om terug te keren naar het wild | ©Limbe Wildlife Centre

Afrikaanse grijze papegaaien zijn intelligent, extreem gevoelig, sociaal en hebben een buitengewoon vermogen om menselijke spraak te leren en te imiteren. Deze unieke kenmerken hebben ertoe geleid dat de soort enorm gewild is als huisdier over de hele wereld. Dit maakt de Afrikaanse grijze papegaai ook een van de meest (illegaal) verhandelde vogels ter wereld.

Kameroen
©Limbe Wildlife Centre

Elk jaar worden duizenden individuen, voornamelijk volwassenen, illegaal gevangen genomen in Kameroen en elders in de bossen van equatoriaal Afrika en verkocht met een snelheid die zo hoog is dat de totale wilde populatie elk jaar met 21% afneemt. In 2016 kreeg de Afrikaanse grijze papegaai officieel de status van bedreigd (IUCN) vanwege de snelle afname van de wilde populaties van de soort.

Roodstaartpapegaaien helpen elkaar onbaatzuchtig

Stand in 2020: 345 geredde papagaaien

Het Limbe Wildlife Centre (LWC) in Kameroen vangt bedreigde wilde dieren op, die als huisdier zijn gehouden of gered uit de handen van smokkelaars. Van gorilla’s, chimpansees, drills tot Afrikaanse grijze papegaaien. LWC is het enige opvangcentrum in Kameroen dat zich inzet voor het voortbestaan van de bedreigde Afrikaanse grijze papegaaien. In november vorig jaar werd door de overheid een ‘ partij’ van 84 in beslag genomen papagaaien bij het centrum afgeleverd en nog geen maand later, op kerstavond, werd in de haven van havenstad Duala in een klap een aantal van 200 papegaaien in beslag genomen. De dieren waren geroofd uit het wild voor verkoop in het buitenland. Het aantal opgevangen papegaaien in LWC steeg hiermee in een klap naar 345.

De redding van 84 papagaaien, november 2019:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
730 m3 grote volière

Voor de opvang en revalidatie van de vogels bouwde LWC een enorme voliè06re, special ontworpen voor de grijze papagaai. Een groot aantal van de dieren is inmiddels rehehabiliteerd en klaar om te worden uitgezet in het wild. Omdat er op dit moment geen nationaal plan is voor bescherming van de diersoort en in het wild en daarom hun voortbestaan niet kan worden gegarandeerd, heeft LWC een eigen plan en programma ontwikkeld om dit jaar tenminste 100 vogels vrij te laten:

Stap 1:
Op een beschermde locatie tegenover het centrum, de Limbe Botanical Gardens, word een tweede enorme volière gebouwd. De vogels die klaar zijn om te worden vrijgelaten, verblijven eerst twee weken in de volière. Vervolgens worden de luiken geopend zodat de dieren de omgeving kunnen verkennen en toegang tot voedsel in de volière blijven houden zolang het nodig is. Hun gezondheid en hun gedrag kan op deze manier goed in de gaten worden gehouden.
Dit wordt ook wel een ‘ soft-release’ of ‘ zachte vrijlating’ genoemd.

Kameroen
De volière voor grijze roodstaartpapegaaien | ©Limbe Wildlife Centre

Stap 2:
De vogels worden gedurende enkele maanden uitgerust met GPS-trackingtechnologie. Op deze manier kan het centrum de dieren volgen en waar nodig beschermen. Bovendien kan het uiterst waardevolle ecologische gegevens opleveren die hun behoud ter plaatse kan helpen verbeteren.

Stap 3:
Een landelijke campagne ‘”Stop Illegal Pet Trade” ondersteund door de 25-jarige Engelstalige Kameroense bekroonde beeldend kunstenaar en schrijver Toh Bright, wordt later dit jaar gelanceerd.

Het project is ambitieus, indrukwekkend en uniek. Ambitieus omdat door de coronacrisis opvangcentra nauwelijks fondsen en donaties ontvangen. Er zijn geen bezoekers of vrijwilligers, minder donaties en veel dierentuinen en natuurbeschermingsorganisaties, die normaliter financiële bijdragen leveren aan opvangcentra, hebben zelf geen inkomsten.

Trackingsysteem

Toch zet het centrum door, om de eenvoudige reden dat natuurbescherming niet kan stoppen. Het is wereldwijd de eerste keer dat Afrikaanse grijze papegaaien met een trackingssysteem worden uitgerust. Dit maakt het project ook uniek.

In een serie van drie informatieve filmpjes legt het centrum uit wat de zorg en rehabilitaite voor de dieren inhoudt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Via de website limbewildlife.org en de sociale mediakanalen kunnen geinteresseerden het project volgen. Wil je een financiele bijdrage leveren? Dan kan dat via deze GoFundMe-pagina.

Bron:

©Animals Today Rowena Facee Schaeffer