In de Verenigde Staten heeft een rechter een New Yorkse kunsthandelaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de illegale handel in hoorns van de bedreigde zwarte neushoorn.

twee jaar
Zwarte neushoorn | Foto: Demetrius John Kessy/flickr

Kunsthandelaar Fengyi Zhou bekende vijf onbewerkte neushoornhoorns te hebben verkocht aan een andere Aziatische kunsthandelaar in New York. Omdat vier van de vijf hoorns met Endangered Species Bill of Sale (vrij vertaald: Verkoopbewijs van Bedreigde Diersoort) door Zhou werden verkocht was hij er volgens de rechter van op de hoogte dat de hoorns onrechtmatig van Texas naar New York waren verscheept. Zhou probeerde de hoorns zo snel mogelijk voor meer dan 130.000 dollar te verkopen aan iemand in China.

Operation Crash
Fengyi Zhou maakte deel uit van een groter onderzoek met de naam ‘Operation Crash’. Het onderzoek dat al enkele jaren loopt heeft sinds november 2015 al voor de vervolging en/of veroordeling van 32 betrokkenen geleid. Hiermee is zo’n 5,6 miljoen dollar via verbeurdverklaringen teruggehaald. Waarschijnlijk ziet deze 5,6 miljoen dollar (grotendeels) op het geld dat er door de handelaren is verdiend met de illegale handel in neushoornhoorns.

neushoornhoorn
Foto: Pixabay

Global March
Maak jij je ook zorgen over het lot van neushoorns en olifanten die het slachtoffer worden van stroperij? Loop dan aanstaande zaterdag 7 oktober mee in de Global March for Elephants & Rhinos te Amsterdam (#GMfER), die georganiseerd wordt door Animals Today. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Court House News ©AnimalsToday.nl Lianne Raat