House of Animals organiseert op 25 april in Perdu te Amsterdam een speciale themabijeenkomst over wildlife crime.

wildlife crime

In de illegale handel in zeldzame dieren en producten, die van beschermde dieren zijn gemaakt, gaan miljarden om. Veel van het geld komt terecht bij criminele organisaties of bendes die de scepter zwaaien over grote delen van Azië of Afrika. En de illegale handel wordt steeds groter, mede dankzij Europa.

Wetenschappers waarschuwen dat de georganiseerde illegale handel in een alarmerend tempo gaande is en grote gevolgen heeft voor onze planeet.

Spreker van de avond is niemand minder dan Dr. Daan van Uhm, Assistent Professor Criminologie aan de Universiteit Utrecht, tevens lid Raad van Advies van de Stichting No Wildlife Crime. Hij is met recht een kenner op het gebied van wildlife crime. Hij onderzocht de betrokken partijen bij deze handel en hoe deze bloeiende en winstgevende business wordt georganiseerd.

Uit onderzoek van Daan van Uhm blijkt dat criminelen, die eerst in drugs handelden, nu massaal overstappen naar de handel in wildlife. Een schildpad van 25.000 euro, een papegaai van een ton en ook de bijna uitgestorven neushoorn wordt niet ontzien. De hoorn van de neushoorn is inmiddels meer waard dan goud of cocaïne en ook ivoor is meer waard dan het edelmetaal. Van Uhm:

 “Er gaat zeer veel geld in deze illegale handel. De handel in wildlife is in het algemeen vergelijkbaar met de handel in wapens en drugs.”

Netwerken
In de illegale handel in wilde dieren gaat naar schatting jaarlijks zo’n 23 miljard dollar om. De handel wordt bedreven door zeer geavanceerde criminele, internationale netwerken die vaak ook betrokken zijn bij witwassen, corruptie, fraude en belastingontduiking. Een voorbeeld is de Gourma-regio in Mali waar olifanten leven, en ook terreurbeweging al-Qaida heerst. Behalve het terroriseren van de bevolking houdt al-Qaida zich ook bezig met het stropen en verhandelen van illegaal ivoor, waarmee geld voor wapens wordt verkregen.

Rol van Europa
Volgens van Uhm speelt Europa een veel grotere rol in deze illegale handel dan tot nu toe werd aangenomen. Handelaren maken gebruik van Europese vliegvelden en grote Europese havens als doorvoer naar vooral Azië. Maar ook blijkt er veel meer afzetmarkt in Europa dan eerder gedacht. Zo worden zeldzame apen, vogels en reptielen door zogenaamde liefhebbers aangeschaft. Maar ook tassen, schoenen en andere producten die zijn gemaakt van zeldzame diersoorten vinden gretig aftrek in Europa.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), douane en politie controleren op vergunningen, maar in de praktijk blijkt dat het zeer eenvoudig is deze vergunningen te vervalsen, zegt van Uhm. Daarbij heeft volgens Europol de opsporing weinig prioriteit. Werner Gowitzke, hoofd milieucriminaliteit van Europol:

“Waar niet gezocht wordt, wordt ook niks gevonden. Dit type misdaad krijgt geen prioriteit in Europa.”

De gevolgen van de alsmaar groeiende illegale handel in dieren en dierproducten zijn gigantisch. Hele delen van Afrika worden geterroriseerd door zwaar bewapende stropers die de gebieden afspeuren naar die neushoorn of zeldzame vogel. In de EU gebruiken handelaren hun legale bedrijven om via de achterdeur hun illegale handel te verkopen. De meeste dieren worden aangetroffen in de haven van Rotterdam of op Schiphol, maar ook bij verzamelaars thuis.

Kaarten bestellen
De avond zal worden ingeleid door House of Animals-oprichter Karen Soeters. Entreekaarten kosten €10,00- per stuk en zijn hier te bestellen. Koffie en thee zijn bij deze prijs inbegrepen.