De koude dagen zijn nog niet voorbij in Nederland! Er wordt weer sneeuw verwacht en het gaat nog flink vriezen. Hopelijk zorgt dit weer voor een hoop ijs- en sneeuwpret. Om het ook voor de hond leuk te houden is er wel een aantal zaken waarop je moet letten. Te lage temperaturen bijvoorbeeld.

temperaturen
Wanneer is het buiten te koud voor mijn hond? | Foto: publiek domein

Een veelgehoorde vraag gaat over de invloed van de buitentemperatuur op honden. Begrijpelijk, want dit is voor iedere hond weer anders. In onderstaande infographic is te zien bij welke temperaturen we extra goed op onze hond moet letten (klik op foto voor groter formaat):

temperaturen
Bij welke temperaturen is het buiten te koud voor je hond? | Foto: Dierenkliniek Vondelpark

Kleine honden
Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun – vaak korte – vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou.

Middelgrote honden
Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf je hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.

Grote honden
Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

temperaturen
Kleine honden kunnen minder goed tegen lage temperaturen | Foto: mjsmith01/flickr 

Risicofactoren
Hoe goed je hond bestand is tegen de kou, hangt af van het ras. Uiteraard verschilt dit ook per hond. Een aantal factoren zorgt er daarnaast voor dat de kou een grotere invloed heeft op je viervoeter. Dat zijn:

De vacht: Hoe dunner de vacht, hoe sneller uw hond afkoelt.
Een kale buik: Heeft je hond een kale buik? Dan zal hij sneller afkoelen.
De leeftijd: Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar, omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
Is je hond ziek: Kijk dan goed uit bij koud weer. Ze zijn extra gevoelig voor kou.
Heftige wind en/of regen: Dit versterkt de verschijnselen die optreden als gevolg van kou.
Gesmolten sneeuw: Sneeuwklompjes kunnen blijven hangen in de vacht. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook zorgen voor snelle afkoeling.

Heeft mijn hond het koud?
Als je hond het koud heeft of hij/zij is aan het afkoelen, dan kun je dat herkennen aan een aantal verschijnselen:

– De hond gaat rillen;
– Het ademen gaat moeizaam;
– De hartslag wordt zwakker.

Het kan ook zijn dat de hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer je een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om de hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

temperaturen
Let op onderkoelingsverschijnselen tijdens vrieskou | Foto: publiek domein

Let op de lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37,5 graden zakt en je hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan luidt het advies om contact op te nemen met je dierenarts.

Het is belangrijk dat je de lichaamstemperatuur goed meet. Dit kan het beste met een digitale thermometer voor mensen. Aan de oren voelen is bijvoorbeeld geen goede manier om de exacte temperatuur te meten.

Verzorg de poten van je hond goed
Het is zeer belangrijk om de poten van je hond in de winter extra goed te verzorgen, voornamelijk omdat er dan gestrooid wordt. De pekel blijft aan de poten van de hond kleven of gaat in een open wondje in de poot zitten. Na het uitlaten is het dan ook verstandig om de poten van je hond af te spoelen met lauw water. Zo voorkom je dat de hond de pekel van de poten aflikt en er zoutresten in de maag terechtkomen.

Om te voorkomen dat er pekel en sneeuwklonten aan de poten van je hond blijven zitten – dit kan namelijk pijn doen – kun je de poten insmeren met vaseline of speciale potenbalsem. Vaseline is niet giftig voor honden, maar let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.

temperaturen
Hebben honden altijd warme poten? | Foto: publiek domein

Feit of fabel: hondenpoten blijven ook in de winter warm
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben honden in de winter geen last van koude poten. De bloedvaten die bloed vanuit de poten naar het hart pompen en de vaten die bloed van het hart naar de poten pompen, liggen heel dicht bij elkaar. Het bloed dat vanuit het hart wordt rondgepompt is warm; die warmte stroomt direct door naar de bloedvaten die het koude bloed weer afvoeren. Zo warmt het koude bloed al wat op voordat het hart bereikt is. Een hond kan zijn lichaam hierdoor zeer effectief op de juiste temperatuur houden.

Wat te doen als je hond onderkoeld is?
Als je hond onderkoeld is is er een aantal dingen die je kunt doen:

– Breng je hond naar een warme omgeving;
– Geef de hond suiker en warm drinken;
– Pak je hond in met dekens om hem weer warm te krijgen;
– Neem contact op met de dierenarts.

Vertoont je hond onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak met de dierenarts!

Bron: Dierenkliniek Vondelpark (Amsterdam) – bewerkt door AnimalsToday.nl