Dier&Recht overhandigde gisteren een petitie met meer dan 25.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden en landbouwwoordvoerders om aandacht te vragen voor de 8 miljoen Nederlandse staleenden die nooit water zien. Voorafgaand aan het aanbieden van de petitie werd er een kanotocht met grote opblaaseenden door de Haagse grachten gehouden.

staleenden
8 miljoen staleenden kunnen nooit zwemmen | Foto: Dier&Recht

Jaarlijks moeten 8 miljoen eenden in Nederland het zonder vijver of waterbad stellen. Ze leven in een dichte stal, komen nooit buiten, en hebben geen water om in rond te zwemmen of zich mee te verzorgen. Het natuurlijke gedrag van eenden bestaat uit rondzwemmen, voedsel filteren uit het water (snebberen), en zich onderdompelen en poetsen om hun verenkleed schoon te maken.

Grootste misstand
In 2009 droeg minister Verburg de eendensector op om de eenden water te verschaffen. Toen al gaven Wageningse onderzoekers aan dat het ontbreken van open water de grootste misstand is in de Nederlandse eendenhouderij. Terwijl in de Duitse deelstaat Niedersachsen de eenden in 2016 zwemwater kregen, is er in Nederland – dat zich profileert als koploper dierenwelzijn – nog altijd niets veranderd.

Persbericht Dier&Recht