De autonome regio Cantabrië (Spanje) wilt 41 wolven doden. Inmiddels zijn er al negen wolven gedood. Spaanse milieugroeperingen vragen het Hooggerechtshof van Cantabrië (TSJC) om een tijdelijke stop op de buitenproportionele beheersmaatregelen tegen de wolvenpopulatie, in afwachting van een definitieve uitspraak.

Op 2 april keurde de regionale regering van Cantabrië het afschieten van 41 wolven goed. De reden hiervoor zou het gevaar zijn dat de wolven betekenen voor het lokale vee. Een reden waarvan de effectiviteit sterk in twijfel wordt getrokken door milieuorganisaties.
41 wolven
Milieuorganisaties Ecologistas en Acción en la Plataforma para la Defensa de la Cordillera Cantábrica eisen namens het Fonds voor de Bescherming van de Iberische Wolf dat het Hooggerechtshof van Cantabrië (TSJC) voorzorgsmaatregelen treft omwille de bescherming van de Iberische wolf.
Maandag vroegen de organisaties het Hooggerechtshof om in te grijpen. Hun verzoek richt zich op het besluit om 41 wolven af te schieten, ondertekend door de directeur-generaal van Biodiversiteit, Ángel Serdio, én op twee eerdere besluiten van 25 en 30 april van de regionale minister María Jesús Susinos, die verantwoordelijk is voor plattelandsontwikkeling, veeteelt, visserij en voedselvoorziening.
Beschermingsstatus
Volgens de milieuorganisaties is de beschermingsstatus van de Iberische wolf als ongunstig-ontoereikend beoordeeld in de drie biogeografische regio’s waar hij voorkomt (Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en Alpiene Zee), waaronder de bestaande roedels in Cantabrië. Toch zijn de wolvenpopulaties ten noorden van de rivier de Duero uitgesloten van de LESPRE (Reglement voor de Bescherming van Pluimvee en Vee van de Cantabrische Wolf) door een wetswijziging inzake voedselverspilling.

Merkwaardige cijfers
Volgens de regionale overheid zou het aantal wolven in Cantabrië op meer dan tweehonderd worden geschat. Ofwel negen wolven per roedel. Hoe zij aan dit cijfer komen is voor de organisaties een raadsel. Zij benadrukken dat het eveneens onbekend is welke methodes, steekproefgroottes en analyses zij hebben gebruikt om tot deze conclusie te komen. Mogelijk ligt het werkelijke aantal op ongeveer honderd individuen. Milieuorganisaties:
“Experts schatten namelijk gemiddeld 3,8 tot 4,9 wolven per roedel, wat voor de 23 gedetecteerde groepen neerkomt op een populatie van ongeveer 100 wolven in de winter.”
Het percentage vee dat in de regio schade ondervindt van wolven is vijf procent van de totale veestapel. Wanneer een schaap door een wolf wordt gedood, ontvangt de veehouder een schadevergoeding. Milieuorganisaties:
“Bovendien is het uiterst belangrijk om in gedachten te houden dat de gemiddelde jaarlijkse sterfte onder vee minstens vijf procent bedraagt, dus de jaarlijkse sterftecijfers onder vee zijn zeer vergelijkbaar tussen gebieden of regio’s met of zonder wolven.”
Inefficiënte maatregel
Vanwege het lage percentage schade die wolven aanrichten, vinden de activisten de door de regionale regering ingestelde handhaving buitenproportioneel. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de status van de Iberische wolf. Noch wordt er gekeken naar de toepassing van voorzorgsmaatregelen voor vee met een diervriendelijke oplossing voor wolven.
Hoewel het Europees Economisch en Sociaal Comité onlangs adviseerde om de bescherming van wolven in de EU te versoepelen via een aanpassing van de Habitatrichtlijn, benadrukt het comité ook dat “wetenschappelijk en technisch bewijs laat zien dat beheermodellen die gericht zijn op het doden van wolven niet effectief zijn in het verminderen van schade. Ze houden juist het conflict tussen vee en wolven in stand.
Bovendien zouden andere oorzaken (zoals ziekte, ongelukken of ouderdom) leiden tot gemiddeld tien keer zoveel sterfte als door wolven. Milieuorganisaties:
“Wolvenaanvallen op vee, hoe terugkerend, hinderlijk of pijnlijk ze ook mogen zijn, hebben waarschijnlijk geen invloed op de duurzaamheid van de extensieve veehouderij.”
Wolven in Nederland
Ook in Nederland is de handhaving van wolven een gevoelig en controversieel onderwerp. Pasgeleden werd wolf Bram tot de dood veroordeeld, vanwege bijtincidenten in Leusden. Mens en vee moet bescherming genieten, maar wolven ook. Als reactie op het voorval benadrukte House of Animals dat dichtbevolkte gebieden en wolven niet samen gaan en dat er wel degelijk diervriendelijke maartregelen bestaan om de twee gescheiden te houden. Karen Soeters van House of Animals uitte haar zorgen omtrent de wolf in Nederland en de politisering die hierbij komt kijken. Kortom: zowel in Spanje als in Nederland heeft het wolvenbeleid nog ernstige gebreken.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools