Gedurende drie jaar hebben CAS International en AnimaNaturalis het grootste onderzoek ooit uitgevoerd naar de wrede stierenfeesten in Spanje. Minstens 42 miljoen aan publiek geld wordt er vanuit 1820 gemeenten jaarlijks gespendeerd voor het houden van stierenfeesten. In totaal vinden er jaarlijks bijna 18.000 volksfeesten met stieren, koeien en kalveren plaats.

stierenfeesten
Spaanse gemeentes besteden 42 miljoen euro aan stierenfeesten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Het onderzoek begon met het raadplegen van de festivalprogramma’s van de meer dan 8.000 gemeenten die Spanje telt. Hieruit concluderen de organisaties dat 1820 gemeenten één of meerdere stierenfeesten per jaar organiseren; dat is 22 procent van alle Spaanse gemeenten. Sommige gemeenten houden meerdere keren per jaar stierenfeesten.

Vervolgens hebben ze, op basis van de Spaanse Wet transparantie, bij de gemeenten die stierenfeesten houden informatie gevraagd over de subsidies die zij in 2019 hebben besteed hieraan. Maar 46,8 procent van deze gemeenten heeft daadwerkelijk de gemeentelijke uitgaven gedeeld. Op basis hiervan hebben ze de inschatting gemaakt dat Spaanse gemeenten jaarlijks minstens 42 miljoen aan publiek geld uitgeven voor wrede feesten met stieren, koeien en kalveren.

17.708 stierenfeesten

Uit het onderzoek blijkt dat in 2019 maar liefst 17.708 stierenfeesten zijn gehouden. De meeste vinden plaatsen in de autonome regio Valencia: 8.623 in totaal. De helft van alle gemeenten in Valencia organiseert deze fiestas (in de provincie Castellón zelfs 94 procent van alle gemeenten). De Valenciaanse gemeenten spenderen 17 miljoen aan publiek geld voor stierenfeesten. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner CAS (en eindredacteur bij Animals Today):

“Valencia is de deelstaat waar ik ben opgegroeid. In de stad waar ik woonde hadden ze gelukkig geen stierenfeesten, maar het is heel vreemd om voor mijn werk voor CAS allerlei voor mij bekende dorpen en steden tegen te komen waar ze stierenfeesten hebben. Het zijn besloten feesten voor de inwoners zelf: vaak weet de buitenwereld hier weinig van.”

stierenfeesten
Bous a la Mar in autonome regio Valencia (stier te water) | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Veel meer stierenfeesten dan stierengevechten

Jaarlijks worden er 37 keer meer stierenfeesten dan stierengevechten Spaanse stijl, waarbij een stierenvechter een stier met diverse instrumenten mishandelt en doodt, gehouden. In 2022 werden 436 van dit soort stierengevechten gehouden. Er bestaan andere soorten stierengevechten – zoals met jongere stieren, ruiters te paard, etc. In totaal worden in Spanje 1.622 ‘spektakels’ met runderen gehouden in stierenvechtarena ’s. Maite van Gerwen, directeur CAS:

“Uit het onderzoek blijkt dat de aantallen wrede stierenfeesten en de aantallen dieren die daarbij worden misbruikt nog vele malen hoger liggen dan het aantal stierengevechten en dieren die daarin sterven. De dieren die voor fiestas worden ingezet worden bovendien meerdere malen gebruikt en moeten keer op keer dit leed doormaken. Het is eigenlijk nog erger dan we dachten.”

Cijfers Ministerie van Cultuur kloppen niet

Dankzij het onderzoek hebben de organisaties ontdekt dat de cijfers van het Spaanse Ministerie van Cultuur niet altijd kloppen en een grote onderschatting van de werkelijkheid zijn. Zo geeft het ministerie aan dat er in Catalonië 66 volksfeesten met stieren plaatsvonden in 2019. Echter, volgens de Catalaanse regering ging het om een totaal van 450. In Galicië zou er volgens het ministerie maar één stierenfeest hebben plaatsgevonden, terwijl het in werkelijkheid om 19 feesten ging. En in Aragón berichtte het Ministerie van Cultuur over 1.079 stierenfeesten, terwijl de orgaisaties er 1.871 hebben geteld.

Dierenleed

Volgens het onderzoek worden er jaarlijks meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren gebruikt voor de stierenfeesten. Het is lastig om het exacte aantal te achterhalen, omdat dieren vaak hergebruikt worden – soms zelfs tientallen keren. Het is in ieder geval bekend dat er ruim 57.000 keer runderen zijn ingezet voor wrede volksfeesten in 2019.

stierenfeesten
Teruel, 2023 | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Verder is duidelijk dat de dieren gedurende verschillende fasen van hun leven ingezet worden voor feesten. Na ieder evenement gaan ze terug naar de fokker. Wanneer ze niet meer goed genoeg worden gevonden voor de volksfeesten gaan ze naar het slachthuis. Het leven van deze dieren wordt gekenmerkt door een reeks aan momenten van hevige stress en leed. Daarnaast hebben de organisaties tijdens het onderzoek geconstateerd dat er regelmatig ongelukken en misstanden, gebeurtenissen die niet aan de regelementen voldoen, plaatsvinden tijdens deze evenementen.

Soorten stierenfeesten

Dankzij het onderzoek is er een beter beeld van de verschillende soorten stierenfeesten in Spanje:

  • Stierenrennen op straat (zoals in Pamplona)
  • Vuurstieren (toros embolados)
  • Stier te water (bous a la mar) waarbij runderen gedwongen worden in zee te springen
  • Stieren aan touwen (toro de cuerda, ensogados), stieren die aan een touw vastzitten en door de straten opgejaagd worden door een mensenmassa
  • Stieren in een arena, waarbij het publiek rond de stier hangt en deze achterna rent
vuurstier
Foto: Aitor Garmendia / CAS International /AnimaNaturalis

Er zijn ook stierenfeesten waarbij voertuigen worden ingezet, zoals auto’s en busjes. Of stierenrennen met paarden. Er bestaan in ieder geval veel variaties op deze volksfeesten met runderen.

Misstanden en aangiften

Tijdens het onderzoek werden diverse stierenfeesten gedocumenteerd. Hierbij zijn de organisaties regelmatig misstanden tegengekomen. Hieronder enkele voorbeelden:

Verdronken stier Dénia

Op 10 juli verdrinkt een stier tijdens het stierenfeest Bous a la Mar (stier te water) in Dénia, regio Valencia. Het dier werd gedwongen in zee te springen door de mensenmassa. CAS en AnimaNaturalis deden aangifte tegen de organisatoren van het evenement.

Minderjarigen bij vuurstier in Náquera, Valencia

Twee kinderen van 9 en 10 jaar oud namen deel aan een festival met vuurstieren in de autonome regio Valencia. Ze hielpen met het in brand steken van de hoorns van een stier. De organisaties deden hier aangifte tegen. Hierdoor kregen de organisatoren van het festival en de ouders van de kinderen een boete opgelegd – respectievelijk 6.000 en 3.000 euro per ouder). Deelname van minderjarigen onder de 16 jaar aan stierenfeesten is namelijk verboden in Valencia.

Boete voor deelname van kinderen aan stierenfeest met vuur in Spanje

Stier valt 15 meter de diepte in

In Ontinyent (Valencia) is op 29 april een stier afgemaakt na een ernstige val. Het dier, genaamd Vicioso, viel tijdens een stierenfeest op een rivierbed, 15 meter de diepte in. De organisaties deden aangifte tegen de organisatoren van het stierenfeest: het ongeluk had voorkomen kunnen worden.

Aangifte van dood stier na val van 15 meter in Spanje

Documentatie niet op orde

Een aangifte van CAS en AnimaNaturalis leidde ertoe dat de gemeente l’Aldea (Catalonië) een sanctie opgelegd kreeg. De hoogte moet nog worden bepaald. De organisaties deden aangifte wegens het inzetten van een dier dat niet voldeed aan de reglementen omtrent de stierenfeesten van de deelstaat. Dit is een ernstige overtreding.

Menselijke gewonden en doden

Het is opvallend hoeveel minderjarigen meedoen aan de fiestas. Dit terwijl de Verenigde Naties Spanje hebben verzocht minderjarigen weg te houden van het geweld van stierengevechten én stierenfeesten. Deze zomer zijn meerdere jongeren in de Intensive Care terechtgekomen nadat ze op de hoorns genomen werden door een stier.

Jaarlijks vallen veel doden en gewonden tijdens de stierenfeesten. In 2022 stierven 23 mensen door stierenfeesten. Dit jaar zijn er weer doden gevallen, onder meer een 74-jarige vrouw in Almàssera (Valencia) na een botsing met een stier op straat. Het dier was ontsnapt uit een stierenfeest uit een andere gemeente. Daarnaast raken jaarlijks honderden mensen gewond. En stieren sterven door hittestress, uitputting, ongelukken, etc.

Bron:

©AnimalsToday.nl