Afgelopen jaar hebben Spaanse asielen maar liefst 104.447 honden en 33.335 katten opgevangen. Dit blijkt uit cijfers die de Fundación Affinity onlangs heeft gepubliceerd. Dit aantal is nagenoeg gelijk aan dat van 2015. Hierdoor is een einde gekomen aan een aantal opeenvolgende jaren van dalingen.

Hond asiel superuser Spaanse asielen
Foto: Wikimedia Commons

16 procent van de honden en katten die in 2016 werden opgevangen door de asielen kon worden herenigd met hun baasjes. Voor 7% van de dieren liep het iets minder gelukkig af. Zij moesten helaas worden geëuthanaseerd vanwege ziekte of agressief gedrag. Van de andere dieren heeft 45% een nieuw baasje gevonden en 12% wacht nog op een nieuw baasje in het asiel. Onder de overige 20% vallen onder andere dieren die sterven zonder dat er euthanasie is gepleegd of die terugkeren naar hun roedel of kolonie.

De cijfers laten ook zien waarom honden en katten door hun baasjes in de steek worden gelaten. Zo is er in 15% van de gevallen sprake van ongewenste nestjes, in de 13% van de gevallen is er sprake van probleemgedrag, verhuizen 13% van de huisdiereigenaren en kunnen ze hun dier niet meenemen, 12% heeft financiele problemen en heeft 8% de interesse voor zijn huisdier verloren.

23% van de binnengebrachte dieren is gechipt, 68% is gezond en 32% niet. 30% van de dieren komt binnen als kitten of pup, 57% is volwassen en 13% is senior. 19% van de dieren zijn raskatten of rashonden en 81% is dat niet.

Ieder jaar verzamelt de Fundación Affinity de cijfers die de Spaanse asielen bijhouden van het aantal dieren dat er bij hun binnenkomt.

Bron: Spanje Vandaag en Fundación Affinity ©AnimalsToday.nl Lianne Raat