Met de film SLED DOGS willen de makers daarvan het leed achter sledehondenraces laten zien. De film die dit jaar in première is gegaan en een tour maakt door de Verenigde Staten en Canada onthult het leven van de honden die sledes moet trekken. Vaak leven ze met vele tegelijk op afgelegen velden. Met een ketting om hun nek zijn ze vastgeketend aan de grond en beschikken ze vaak niet over meer beschutting dan een plastic ton of een gammel houten huisje.

SLED DOGS
SLED DOGS | Foto: YouTube video still

De fokkers buiten de honden uit. Vaak brengen ze het grootste gedeelte van hun leven door aan een ketting. De honden hebben geen comfort en geen gezelschap van andere honden. De grootste fokkerij van Noord-Amerika Ontario’s Chocpaw Expeditions houdt zo veel honden dat je plastic tonnen met daarvoor aan de grond geketende honden kunt zien zo ver als het oog rijkt. De honden ervaren veel stress.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

SLED DOGS brengt het leed onder de aandacht dat de mensen uit de branche goed proberen te verstoppen door de honden op afgelegen plekken, daar waar niemand ze kan zien, te herbergen. Want door ze uit het zicht te plaatsen, zijn de honden ook niet in de gedachten van de mensen. Toepasselijk is de bekende tekst van Mahatma Ghandi op de filmposter:

“De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaan met dieren.”

De honden worden getraind voor races. Het trainen bezorgt de honden veel leed. Ze zijn bang en worden tot het uiterste gedreven. Ben je als hond niet sterk genoeg, dan word je doodgeschoten. Ook de sledehondenraces zelf zijn alles behalve hondvriendelijk. Toeschouwers van de races hebben dit niet door, omdat zij meestal alleen bij de start en de finish te vinden en geen idee hebben wat er in “the thousand mile between” gebeurt. De Iditarod race is 1049 mile (1688 kilometer) lang. Een soort van tienvoudige marathon, maar dan voor sledehonden. Tijdens deze race raken de honden compleet uitgeput en kampen ze met allerlei kwalen, zoals diarree.

Bron: sleddogsfilm.com en peta.org ©AnimalsToday.nl Lianne Raat