Op Mallorca werd vorige week de grootste illegale schildpaddenkwekerij van Europa opgerold. De Spaanse politie nam 1.100 dieren in beslag en 750 eieren. De totale waarde van de schildpadden en eieren wordt geschat op zo’n 600.000 euro.

schildpaddenkwekerij
Op Mallorca zijn honderden schildpadden in beslag genomen bij een schildpaddenkwekerij, waaronder de Annam-waterschildpad | Foto: Wikimedia Commons

De kwekerij bevond zich in de buurt van Llucmajor in het zuiden van het eiland. 1.100 schildpadden en zeeschildpadden werden gered. De dieren werden in slechte omstandigheden gehouden. Onder de schildpadden bevonden zich vele zeldzame soorten, met exemplaren die voor wel 10.000 euro per stuk konden worden verkocht op de zwarte markt. Ook werden er 750 eieren in beslag genomen. Dat aantal zal nog toenemen, aangezien een aantal vrouwtjes op het punt staan om eieren te leggen.

Zeldzame soorten
De politie meldde dat de boerderij was opgezet om schildpadden op industriële schaal te kweken. De eigenaren van de kwekerij hadden verschillende bedreigde soorten uit het wild gehaald. Met vervalste documenten konden de dieren voor de illegale kweek worden gebruikt. Onder de schildpadden bevonden zich 14 ernstig bedreigde soorten, waaronder de Kwantung-moerasschildpad uit Azië, de Stralenschildpad uit Madagaskar en de Vietnamese Annam-waterschildpad.

Langdurig onderzoek
Het onderzoek naar de schildpaddenkwekerij begon in februari 2017, nadat de autoriteiten een lading verschillende beschermde schildpadden vonden op de luchthaven van Palma. Twee Duitse mannen werden gearresteerd op verdenking van het runnen van de kwekerij, evenals een Spaanse eigenaar van een dierenwinkel in Barcelona, die de illegale schildpadden doorverkocht. De drie verdachten worden aangeklaagd voor het witwassen van geld en het verhandelen van met uitsterven bedreigde diersoorten.

Bekijk de redding van de schildpadden:

Bronnen: BBC, NRC ©Animals Today Nadine van Wissen