Ruim 150 honden en hun baasjes liepen begin vorige week mee in de tweede editie van de ‘Dog Running Race’ in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Dit vrolijke evenement voor honden en hun mensen is om aandacht te vragen voor de benarde positie van dierenasielen in het land.

Rennen met honden voor asieldieren in Venezuela
Rennen met honden voor asieldieren in Venezuela | Foto: screenshot video DT News/YouTube

Er zijn geen exacte cijfers bekend over het aantal zwerfdieren in Venezuela, maar er wordt geschat dat er jaarlijks zo’n 200.000 nieuwe dieren op straat belanden. Veel Venezolanen ontvluchten sinds 2014 de armoede en onrust in het land, op zoek naar een betere toekomst elders. Ze laten veelal hun huisdieren achter, die daarna op straat belanden. En voor wie wel blijft is de zorg voor dieren vaak niet langer te betalen. Het land bevindt zich in een diepe economische en politieke crisis.

Daarom is het geweldig dat er pogingen worden gedaan om toch iets voor de zwerfdieren in Venezuela te doen. De Dog Running Race is daarvan een vrolijk voorbeeld, waarbij honden en hun begeleiders 4 kilometer door de stad rennen, kleurig uitgedost en toegejuicht door enthousiaste toeschouwers. Een deelnemer vertelt:

“Dit is helemaal nieuw, ook voor de hond zelf. Hij is 13 jaar oud en nog steeds actief. Hij wandelt elke dag met mij, maar dit is weer iets totaal anders voor hem.”

Deelnemers en toeschouwers waren het erover eens dat Caracas dergelijke evenementen vaker moet organiseren.  In onderstaande video kun je zien waarom:
.

.
De runners met twee benen betaalden allemaal 30 dollar voor het goede doel. Volgens de organisator is de opzet van de Dog Running Race in Caracas om de levenskwaliteit van asieldieren in Venezuela te verbeteren, terwijl ze in afwachting zijn van adoptie. De race is ook bedoeld om extra aandacht te vragen voor de benarde financiële positie van de dierenasielen in het land, en de belangrijke rol die de gehele gemeenschap heeft in de steun en hulp aan de asielen en hun bewoners.

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée