Ieder jaar een nieuw telefoonabonnement met een nieuwe smartphone; veel mensen realiseren zich niet dat deze gewoonte zorgt voor een rappe vernietiging van Afrikaanse bossen. Want deze telefoons bevatten mineralen afkomstig uit de regenwouden. Bij het ontginnen van deze mineralen, wordt het leefgebied van chimpansees en andere wilde dieren ernstig bedreigd. Door afgedankte telefoons te recyclen, kan dit proces veranderd worden. Daarom lanceert het Jane Goodall Institute dinsdag 27 januari de internationale campagne ‘Call to Action’. Daarbij wordt opgeroepen om telefoons en andere apparaten te laten recyclen.

telefoon
Foto: Bill Koplitz

Juist na de feestdagen en aan het begin van het nieuwe jaar worden veel mobiele telefoons en elektronica cadeau gegeven. Maar wat gebeurt er met de oude apparaten? Die verdwijnen vaak ergens in de kast. Zonde, want door hergebruik hoeven er minder grondstoffen ontgonnen te worden uit het leefgebied van chimpansees en andere mensapen.

Jane Goodall:

“Sommige mensen zien niet in hoe belangrijk het is om oude mobiele telefoons te recyclen. Op dit moment slingeren honderdduizenden nutteloos in het rond. De overvloed aan telefoons leidt tot de vernietiging van het regenwoud, de dood van chimpansees en andere dieren, maar ook tot immense problemen voor mensen. Dus alsjeblieft, recycle uw gebruikte mobiele telefoons. Het zal echt een verschil maken.”

Op 27 januari 2015 kunnen mensen over de hele wereld deelnemen aan de campagne ‘Call to Action’ door gebruikte elektrische apparaten – vooral mobiele telefoons – in te zamelen. Scholen en bedrijven kunnen een inzamelbox aanvragen. Deze boxen worden kosteloos bezorgd en opgehaald als ze vol zijn.

Klik hier om meer te lezen over het aanvragen van een inzamelbox.

Persbericht Jane Goodall Instituut