Op zondag 7 juli startten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje, waar tijdens de festiviteiten 54 stieren gedood worden tijdens stierengevechten. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) hield een actie tegen de stierenfeesten tegenover de arena van Pamplona. Met grote witte letters vormden de actievoerders het woord STOP en hielden borden vast met de tekst STOP TAUROMAQUIA (stop stierenvechten). De actie was georganiseerd door AnimaNaturalis en CAS, de lokale organisaties Corazón Verde en Libertad Animal Navarra hebben zich bij het protest gevoegd.

stierenrennen
Protest in Pamplona tegen stierenrennen | Foto: Santi Vaquero

CAS International was ook aanwezig bij de eerste stierenren. Deze ervaring moet overweldigend zijn voor de stieren, ze zijn gewend aan een rustige omgeving en opeens worden ze geconfronteerd met ontelbaar veel prikkels: harde geluiden, gegil, ze worden met opgerolde kranten geslagen, mensen zitten aan hun hoorns en lichaam, er zijn snelle bewegingen om hen heen. Stieren hebben een slecht zicht waardoor ze snel schrikken. Als ze aanvallen, zullen ze dat alleen uit angst doen. Na de ren ging CAS naar een evenement waarbij jonge stieren in de arena door een massa mensen achterna gezeten worden. De laatste stier viel vier keer direct na binnenkomst in de arena, alsof hij een toeval kreeg. De stress werd hem waarschijnlijk teveel.

Jana Uritz van AnimaNaturalis:

“De woorden STOP Tauromaquia vertegenwoordigen een groeiend gevoel in de samenleving.”

Estefanía Pampín Zuidmeer, Comité Anti Stierenvechten:

“Steeds meer Spanjaarden keren zich tegen deze wrede traditie. 81% van de stierenvechters kon in 2018 niet aan de slag door de verminderde interesse. Sinds 2007 is het aantal stierengevechten met bijna 60% gedaald. Maar 6,9% van de Spanjaarden gaat nog naar het stierenvechten en 93,1% niet.”

De stierenrennen worden veelal gezien als een onschuldig vermaak met stieren, maar niets is minder waar: de dieren rennen onder hectische omstandigheden naar de arena om daar op dezelfde avond, tijdens het stierengevecht, gedood te worden. Het komt vaak voor dat de stieren verwond raken tijdens de stierenrennen. Inmiddels is het stierenvechten zeer controversieel in Spanje.

Met Europese landbouwsubsidies (130 miljoen euro per jaar) worden de 54 stieren gefokt die gedurende de feesten in San Fermín tijdens het stierengevecht sterven. De stierenrennen van Pamplona zijn veruit de meest bekende van de 17.820 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. Pampín Zuidmeer:

“Veel toeristen zijn niet op de hoogte van de wreedheden die gepaard gaan met de stierenrennen. Door in Pamplona te protesteren willen we deze mensen ter plekke informeren. Ook willen we voorkomen dat in de toekomst meer toeristen zullen deelnemen aan de rennen.”

Irma Jiménez van Libertad Animal Navarra:

“Iruñea [de Baskische naam voor Pamplona] raakt wederom met bloed bevlekt. Wij willen festivals zonder wreedheden, waarin men geen stieren meer mishandelt en doodt. We zullen ze niet in de steek laten.”

Persbericht CAS International