Dr. Passier zet zich op baanbrekende wijze in voor proefdiervrij onderzoek

Dr. Robert Passier van het LUMC heeft de symbolische Lef in ’t Lab-prijs gewonnen. Zijn proefdiervrije onderzoek naar het effect van medicijnen tegen kanker op hartspiercellen kon bij de verkiezing op de meeste publieksstemmen rekenen. Het baanbrekende onderzoek van Passier wordt voor een groot deel gefinancierd door Stichting Proefdiervrij. De organisatie steunt, vanuit het Fonds proefdiervrije technieken, ontwikkelingen in onderzoek waardoor het gebruik van proefdieren onnodig kan worden gemaakt. Naast het hartspiermodel van dr. Passier ondersteunt Proefdiervrij ook onderzoeken naar het botmodel tegen kanker van Prof. dr. Van Leeuwen en dr. Marjolein van Driel en het 3D-longmodel van dr. Jan Boei.

hartspiercelonderzoek
Foto Credit: Carlmerriam via Compfight cc

Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij, feliciteert dr. Passier met zijn prijs:

‘Vanuit Proefdiervrij ondersteunen we dit onderzoek al jaren. We zijn dan ook trots op Robert en zijn inzet wat betreft proefdiervrij onderzoek. We pleiten ervoor dat een proefdiervrije aanpak de standaard wordt bij wetenschappelijk onderzoek en hopen dat de aanpak van Robert een voorbeeld is voor anderen’.

Over dr. Passier

Dr. Passier begon zijn carrière na zijn studie Gezondheidswetenschappen aan de universiteit Maastricht waar hij ook promoveerde. Hierna heeft hij onderzoek gedaan op het gebied van hart- en vaatziekten in de Verenigde Staten. Passier heeft een proefdiervrij model bedacht dat na ontwikkeling kan worden gebruikt om bestaande en nieuwe medicijnen tegen kanker te testen op levensgevaarlijke bijwerkingen waardoor patiënten beter en gerichter kunnen worden geholpen. Dit onderzoek is nu bekroond met de Lef in ’t lab-prijs van De Dierenbescherming.

Over Stichting Proefdiervrij

Stichting Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Proefdiervrije technieken bestaan en er komen er steeds meer. Stichting Proefdiervrij helpt wetenschappers, ondernemers en de overheid bij de ontwikkeling van die nieuwe technieken. Door voorlichting te geven, partnerschappen aan te gaan en samen over proefdiervrije oplossingen na te denken. Ga voor meer informatie naar www.proefdiervrij.nl.

Persbericht Proefdiervrij