De politie heeft afgelopen week twee pennen- of prikhalsbanden in beslag genomen van een 36-jarige man uit Hoogkarspel. De man gebruikte de verboden halsbanden voor het uitlaten van zijn hond. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt wegens dierenmishandeling.

proces-verbaal om gebruik prikhalsband in Hoogkarspel
Deze pennen- of prikhalsbanden werden in beslag genomen in Hoogkarspel | Foto: Politie.nl

De man bleek in totaal twee pennenbanden in bezit te hebben. Deze werden direct door de dierenpolitie in beslag genomen. Het gebruik van pennenbanden/prikhalsbanden is al sinds 1 juli 2018 verboden en valt onder dierenmishandeling.

Als de politie ziet dat een prikband door de eigenaar van een hond wordt gebruikt, wordt niet alleen de prikband in beslag genomen, maar ook direct proces-verbaal opgemaakt. Meer informatie over de wetgeving inzake prikhalsbanden is hier te vinden.
.

Karen’s vlog: Prikhalsband, zwanenleed en zomerhitte (video)

.
Zie je een hond met een prikhalsband, bel dan de dierenpolitie op telefoonnummer 144. De ervaring leert dat mensen doorgaans niet zelf de eigenaren van honden durven aan te spreken op het gebruik van een prik- of pennenhalsband. Je melding via 144 wordt doorgegeven aan de dierenpolitie, zodat die actie kan ondernemen om de dierenmishandeling te stoppen.

Bron: